Belgische regering tegen slachtoffers van seksueel geweld: ‘Laat uw schroom vallen’

infographic-misbruik-vrouwen-cijfers-600De Belgische regereing kondigt nieuwe maatregelen aan om het geweld tegen vrouwen tegen te gaan.

Dat deden ze gisteren bij de evaluatie van het Nationaal Actieplan in de strijd tegen partnergeweld en huiselijk geweld……….

De 7 bevoegde ministers en staatssecretarissen evalueerden op een persconferentie hun gezamenlijke inspanningen. “Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal gevallen van geweld binnen het echtpaar sinds de introductie van het plan is gedaald van 44.635 per jaar tot 41.344″, aldus minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.

Toch blijkt uit de politiecijfers ook dat er vorig jaar dagelijks 8 verkrachtingen en 9 aanrandingen plaatsvonden. De federale politie ontving in 2012 zo’n 5000 meldingen.

Mogelijk stappen slachtoffers sneller naar de politie dan vroeger, zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom. Maar dat moet nog meer gebeuren, benadrukt ze. “We weten uit statistieken dat 90% van de feiten niet wordt aangegeven vandaag. Er is geen enkel crimineel feit in ons land dat zo’n hoog niet-aangiftecijfer heeft.”

Volgens Turtelboom is er een belangrijke rol weggelegd voor de slachtoffers zelf. “Laat uw schroom vallen, dat is van cruciaal belang. Wij kunnen alleen maar op een goede manier als overheid reageren wanneer wij ook weten dat u zelf het slachtoffer bent geweest.”

peopleMinister Milquet richt nu een nieuwe werkgroep op, die op korte termijn met maatregelen moet komen, onder meer rond sensibilisering, betere statistiek, DNA-databanken en richtlijnen voor de politie.

Om ook anderstaligen te wijzen op hun rechten wordt alvast een brochure ontwikkeld in 17 talen.

Een relatief nieuwe focus in het actieplan is de strijd tegen genitale verminking. (FGM) Om het probleem in kaart te brengen werd een uitgebreide handleiding opgesteld voor huisartsen en gynaecologen en worden de gevallen systematisch geregistreerd in de ziekenhuizen.

“Het is ook duidelijk geworden dat de problematiek van eergerelateerd geweld een specifieke aanpak vraagt”, aldus Turtelboom.

In het actieplan wordt daarom het Nederlandse model geïntroduceerd, dat een lijst biedt van signalen die op dergelijke misdrijven kunnen wijzen. Bij politie en parketten komt er een specifieke opleiding rond eergerelateerd geweld.

In Nederland is er seksueelmisbruik.nl. Keet is 17 jaar en webmaster en ervaringsdeskundige:

Lees ook:België lanceert 235 maatregelen tegen geweld op vrouwen
Lees ook:Miljoen per jaar voor aanpak eergerelateerd geweld
Lees ook:Vlaamse actrice zingt lied over haar eigen aanranding
Lees ook:Minister Joëlle Milquet wil meer vrouwen bij Belgische politie
Lees ook:2016: Europees Jaar tegen Geweld op Vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>