Handen af van onze lichamen: seksuele en reproductieve rechten voor alle vrouwen

Amnesty International lanceert vandaag een manifest dat landen van de wereld oproept de seksualiteit en keuzes van meisjes en vrouwen niet langer te controleren en te criminaliseren.

‘My Body My Rights’ wordt gelanceerd op Internationale Vrouwendag en zet daardoor de seksuele en reproductieve rechten nog eens extra in de kijker.

Want ondanks de vorderingen die er afgelopen jaren zijn gemaakt sinds de Beijing conferentie over gendergelijkheid in 1995, liggen seksuele en reproductieve rechten van vrouwen nog steeds wereldwijd onder vuur.

“Tientallen landen hebben gedwongen huwelijken en genitale verminking de rug toegekeerd in de afgelopen jaren, maar toch blijven deze praktijken nog altijd bestaan.” aldus Jessie Macneil-Brown van Amnesty International.

“Ernstige schendingen van seksuele en reproductieve rechten blijven een gigantisch probleem. In sommige landen bestaat er nog steeds een totaalverbod op abortus en vrouwen belanden er zelfs in de cel als ze een miskraam hebben of men ze ervan verdenkt een abortus te hebben ondergaan.”

Het Manifest roept staten op om:

1. Wetten af te schaffen die de uitoefening van seksuele en reproductieve rechten bestraffen;
2. Alle vrouwen en meisjes vrij te laten die in de gevangenis zitten omwille van een abortus of voor het hebben van een miskraam. Ook zij die hen hebben geholpen mogen niet gestraft worden
3. Toegang verlenen tot uitgebreide seksuele en reproductieve gezondheidszorg;
4. Toegang verlenen tot seksuele voorlichting en programma’s, zowel in als buiten de scholen;
5. Te reageren op alle vormen van gendergerelateerd geweld, vooral tegen vrouwen en meisjes, en dit geweld ook te voorkomen;
6. Ervoor te zorgen dat iedereen een zinvolle inspraak heeft in de wetgeving en het beleid die invloed hebben op hun lichaam en leven
7. Ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot betaalbare en effectieve rechtsmiddelen wanneer hun seksuele en reproductieve rechten zijn geschonden.

“Landen moeten stoppen met de keuzes van meisjes en vrouwen te controleren. Het recht om weloverwogen beslissingen te nemen over je seksuele en reproductieve gezondheid is een mensenrecht. Dit recht moet gerespecteerd en beschermd worden in plaats van ondermijnd en bestraft. Dit manifest roept iedereen op om met zijn allen te eisen dat deze rechten worden beschermd.”

U kunt het manifest My Body, My Rights HIER tekenen!

Lees ook:Geen nummers, maar namen: seksuele en voortplantings-rechten
Lees ook:Petitie voor seksuele en reproductieve rechten van vrouwen in Burkina Faso
Lees ook:Spaanse wet houdt veilige abortus voor minderjarige en beperkte vrouwen tegen
Lees ook:Internationale conferentie over vrije, veilige sekskeuze in Noordwijk van start
Lees ook:België is vrouwvriendelijk; ronduit kut is het in Jemen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>