Jessica Stern: ‘de strijd met ISIS gaat via sociale media’

JessicaSternISAls het Westen IS echt wil aanpakken, moeten oude grijze mannen plaatsmaken voor jonge mensen die via sociale media IS kunnen verslaan.

Dat is momenteel één van IS gevaarlijkste wapens en westerse overheden hebben daar volgens haar nu onvoldoende antwoord op………

Dat meent terrorisme-deskundige Jessica Stern, zo meldt de NPO naar aanleiding van haar aanwezigheid bij BUITENHOF jongstleden zondag.

Zij adviseerde in de jaren ’90 Clinton’s buitenlandbeleid en de aanpak van terrorisme. Voor 9/11 vertrok ze naar het hol van de leeuw en sprak met verschillende leiders van terroristische organisaties over hun motieven en tactieken.

In feite deed ze hetzelfde als journalist Daniel Pearl die in Pakistan werd gelyncht door Al-Qaida. Ze was wel eens bang, zo zegt ze, maar ze gelooft dat ze als vrouw juist veel voordeel had bij die ontmoetingen.

Toen al constateerde ze dat hun marketingstrategieën steeds belangrijker worden. Hun ‘storytelling’ loopt veelal via sociale media en IS is daar de meest vooruitstrevende gebruiker van.

Zo hackten ze vorige week nog de Facebookpagina van de Franse televisiezender TV5. Facebook en YouTube lukt het goed om regelmatig content offline te halen, maar Twitter blijft achter en is daarmee 1 van de belangrijkste propaganda kanalen van IS.

Hun propaganda is gehaaid. Met gruwelijke beelden van onthoofdingen hebben ze louter het doel om ons af te schrikken, maar ook om mensen naar het kalifaat te lokken.

“Ze lokken bewust humanitaire crises uit. Ze willen dat wij daarheen gaan om met ze te vechten”, aldus Stern.

In de Syrische stad Dabik wordt zelfs een IS-glossy gemaakt die wordt verspreid om strijders te rekruteren. Daarin stond onlangs nog een artikel van een vrouw die moslims oproept naar het kalifaat af te reizen.

Lees ook:ISIS behandelt hun seksslavinnen beestachtig
Lees ook:Vrouw maakt vanonder niqab stiekeme opnames in hoofdstad ISIS
Lees ook:Belgische GAMMA doet het met kluspoezen
Lees ook:Vrouwen domineren social media, behalve LinkedIn…
Lees ook:Schilderij Irma Stern jarenlang als prikbord in gebruik

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>