ISIS behandelt hun seksslavinnen beestachtig

Vrouwen en het kalifaat: het is een complexe relatie. ISIS houdt duizenden yezidi-vrouwen als seksslavin en behandelt ze beestachtig.

Er worden westerse vrouwen geronseld om een volgende generatie strijders te baren. Sommigen melden zich vrijwillig voor een speciaal politiekorps dat controleert of vrouwen de strenge mores wel naleven – in bruutheid doen ze niet onder voor de mannen.

Al die vrouwen spelen een rol in de geschiedenis die op dit moment in Irak en Syrië wordt geschreven.

In ‘De vrouwen van het kalifaat – Slavinnen, moeders en jihadbruiden’ laat auteur Judit Neurink yezidi-vrouwen aan het woord die uit het kalifaat wisten te ontsnappen en getuigen van de vernederende en gewelddadige manier waarop ze zijn behandeld.

Ze vertelt het verhaal van de ontvoerde Amerikaanse hulpverleenster Kayla Mueller die tot haar dood gevangen zat als slavin van ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Ze belt met vrouwen in de bezette stad Mosoel en analyseert de rechten en plichten die ISIS in haar propaganda aan vrouwen toekent. Zo ontstaat een beeld van de zwarte werkelijkheid in het kalifaat.

Judit Neurink (1957) is journalist en woont sinds 2008 in Iraaks Koerdistan. Ze schrijft onder andere voor Trouw, Vrij Nederland en De Standaard. Begin dit jaar verscheen van haar ‘De oorlog van ISIS‘.

Lees ook:ISIS & het kalifaat: vrouwonvriendelijkheid is een eufemisme
Lees ook:Correspondente Judit Neurink over ISIS
Lees ook:Vrouw maakt vanonder niqab stiekeme opnames in hoofdstad ISIS
Lees ook:ISIS stenigt eigenhandig ‘overspelige’ vrouw
Lees ook:Seksslavinnen zijn de lokkertjes van ISIS

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>