Meisjesborsten wegbranden: onbekende, maar veelvoorkomende verminking

Breast IroningHet zogenaamd ‘gladstrijken’ van de borsten is een vorm van mishandeling bij Afrikaanse puberende meisjes, waar maar weinig over bekend is.

In Kameroen ‘bewerken’ bezorgde moeders de ontluikende borsten van hun dochters met strijkijzers of andere verhitte voorwerpen…..

Deze verminking is een praktijk die gebruikt wordt om ongewenste mannelijke aandacht af te leiden en zo zwangerschappen en verkrachtingen te voorkomen.

Experts melden nu dat deze mismakingen ook binnen de Kameroense gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden.

De organisatie CAME werkt samen met de Britse politie en de sociale diensten om dit probleem aan te pakken.

De Britse krant ‘The Independent’ meldt dat 2 jaar geleden een vrouw in Londen werd gearresteerd omdat de politie vermoedde dat ze de wrede praktijk op haar dochter toegepast had. Wegens een gebrek aan bewijzen hebben ze haar moeten laten gaan.

Het is volgens experte Margaret Nyuydzewira te vergelijken met genitale verminking (FGM): “Je weet dat het gebeurt, maar je ziet het niet, omdat het binnenshuis en vaak binnen de familie geschiedt. Daarom zijn de daders bijna niet te pakken.”

De Verenigde Naties noemen het platstrijken van borsten 1 van de 5 meest genegeerde misdaden tegen vrouwen. Ongeveer 3,8 miljoen meisjes werden hier reeds slachtoffer van.

Het wegbranden is niet alleen erg pijnlijk, het veroorzaakt ook abcessen, cystes, infecties, weefselschade en zelfs het verlies van borsten.

Onderzoek in 2006 door een Kameroense vrouwenorganisatie toonde aan dat een kwart van alle vrouwen daar platgestreken borsten hebben.

In meer dan de helft van de gevallen zijn moeders de uitvoerders in de overtuiging dat ze zo hun dochters beschermen.

Naast Kameroen vindt dit wrede ‘borsten plat strijken’ ook in Nigeria, Togo, Republiek Guinea, Ivoorkust en Zuid-Afrika plaats.

Lees ook:Vrouwen met wreed geplette borsten: nu ook bij ons in het westen!
Lees ook:Voor het eerst gevangenisstraffen voor uitvoeren FGM
Lees ook:Werkende moeders ‘kweken’ hoogopgeleide dochters en zorgende zonen
Lees ook:Walter van Beirendonck onthult kunstwerk tegen vrouwenbesnijdenis
Lees ook:Doe mee met Eurocommissaris Viviane Reding: stop genitale verminking van meisjes!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>