TV TIP: Marte Röling & Partners in Close Up

MarteRölingMarte Röling is zonder twijfel één van de bekendste en meest uitgesproken kunstenaars van ons land.

Ze heeft een groot en veelzijdig oeuvre op haar naam staan.

In Groningen woont en werkt ze samen met andere kunstenaressen…….

Marte Röling (1939) heeft al uitgebreid oeuvre dat bestaat uit modetekeningen, schilderingen, portretten (waaronder haar bekende beeltenis van koningin Beatrix) postzegels, platenhoezen, monumentale sculpturen en zelfs een beschilderde tram toch werkt nog dagelijks aan opdrachten.

Volgens haar is dat het geheim van het vaak lange leven van kunstenaars. Omdat ze altijd denken aan hun volgende schilderij of hun volgende beeld, is hun blik steeds op de toekomst gericht en willen ze dóór.

Filmmakers Deborah Faraone Menella en Jelte Maarten Boll legden gedurende 4 jaar leven en werk van de kunstenares in haar grote Groningse atelier vast.

In Groningen woont en werkt Marte Röling samen met kunstenaars Alissa en Adriënne Morriën en Wanda Werner, ‘Röling & Partners’. Hun geliefde Henk Jurriaans maakte tot zijn dood in 2005 ook deel uit van de woon-werkgemeenschap.

Gezamenlijk ontwikkelden zij een unieke relatie waarbij niet alleen werk, maar ook liefde en leven onbaatzuchtig werden en worden gedeeld.

De documentaire vormt een intiem portret van de 4 vrouwen en volgt ze vanaf de opening van de tentoonstelling ‘Portretten van een liefde’ (50 portretten van Henk Jurriaans) in 2010. Ook zien we hoe ‘Röling & Partners’ in de jaren daarna werken aan de imposante plastiek ‘Het Hanzebaken’ in opdracht van de gemeente Harderwijk.

‘Close Up in 2Doc: Röling & Partners’, maandag 16 maart 2015, 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Lees ook:Kunstenares Ans Markus ontvangt Rembrandt van Rijn Prijs
Lees ook:Grote expo van Marlene Dumas in Stedelijk Museum A’dam
Lees ook:Johanna, de vrouw die Vincent van Gogh beroemd maakte
Lees ook:De galeriehoudster geeft zich bloot: 25 jaar vrouwelijk landschap
Lees ook:Drie kunstenaressen maken staatsieportretten van de koning

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>