Drie kunstenaressen maken staatsieportretten van de koning

RosieArtDrie kunstenaressen zijn uitgekozen om een staatsieportret van koning Willem-Alexander te maken: Femmy Otten, Rineke Dijkstra en Iris van Dongen.

Het Mondriaan Fonds heeft hun namen vanmiddag bekendgemaakt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Zij zijn geselecteerd uit 12 kunstenaars die een schetsontwerp mochten inleveren…..

Femmy Otten (32) won in 2013 de Volkskrant Beeldend Kunstprijs met haar zinnelijk en ambachtelijk werk. De jury roemde toen haar realistische werk dat niet alleen lieflijk, maar tegelijkertijd ook genant en vlijmscherp is.

Otten exposeerde in binnen- en buitenland, waaronder het Van Abbemuseum in Eindhoven. In haar werk komt haar grote liefde naar voren voor Etruskische, Griekse en vroeg-Italiaanse kunst.

Fotografe Rineke Dijkstra (54) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en haar serie van strandportretten van tieners en jongvolwassenen maakte haar midden jaren ’90 internationaal bekend.

Ook maakte ze indringende foto’s van net bevallen moeders met hun baby en stierenvechters net na hun strijd. In 2013 maakte ze al een portretfoto van Willem-Alexander en fotografeerde ze de koning en zijn gezin in villa Eikenhorst.

Iris van Dongen (38) is vooral bekend door haar tekeningen van mysterieuze vrouwen. Ze refereren soms aan historische voorbeelden en zitten vol met symboliek. Dood, slaap en de nacht zijn veelvoorkomende thema’s in haar werk. Van Dongen woont en werkt in Rotterdam en Berlijn.

De staatsieportretten zijn naar verwachting in het voorjaar klaar. Ministeries, provincies, gemeenten en andere belangstellenden kunnen ze dan bestellen.

SchetsenStaatsie

Lees ook:Staatsieportretten koning van 3 kunstenaressen vanaf donderdag te zien
Lees ook:De abdicatie van Beatrix van Oranje Amsberg
Lees ook:IMF-directeur Christine Lagarde op audiëntie bij koning Willem Alexander
Lees ook:Koning Willem Alexander overleefde Christine Lagarde
Lees ook:Koningin Maxima verwijderd uit Haagse Paleis van Justitie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>