Staatsieportretten koning van 3 kunstenaressen vanaf donderdag te zien

Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten maakten alledrie een portret van de huidige koning Willem Alexander.

Ze worden donderdag onthuld tijdens een bijeenkomst op paleis Het Loo in Apeldoorn.

Cultuurminister Jet Bussemaker mag aan de touwtjes trekken…….

Op basis van een schetsontwerp werden de kunstenaressen afgelopen januari uitgekozen uit 12 eerder geselecteerde werken.

Tot afgelopen woensdag waren de schetsen te zien in het Rijksmuseum Amsterdam. De uiteindelijke werken zijn nog geheim.

De 3 staatsieportretten worden van 29 april tot en met 28 september onder de titel ‘Portret van de Koning’ tentoongesteld in de vestibule van Paleis Het Loo

Foto: Rineke Dijkstra, ANP
Dijkstra fotografeerde koning Willem-Alexander vorig jaar voor een koningszegel. Ze studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en werd bekend met een serie strandportretten van jongeren. Haar ‘schets’ voor het staatsieportret is een foto van een collega van haar vriend in pak met een oranje stropdas.
De sobere achtergrond van de foto zorgt dat het oranje er goed uitkomt. “Ik heb natuurlijk mazzel dat ik de koning al eens gefotografeerd heb, al was dat in een andere setting”, zegt Dijkstra. “Ik wilde bij dit portret veel nadruk leggen op zijn gezicht.”  Ze wil de koning graag in pak fotograferen, want ‘een hermelijnen mantel is niet meer van deze tijd’. De jury noemde het een ‘stoer en confronterend’ portret.
Foto: Iris van Dongen, ANP
Van Dongen is vooral bekend om haar tekeningen van mysterieuze, gotische vrouwen. Op basis van foto’s van fotografen Koos Breukel en Jeroen van der Meyde schilderde ze haar portret van de koning. “Onder druk heb ik geïmproviseerd, want het is niet makkelijk om iemand te schilderen die je nog nooit hebt ontmoet”, zegt ze. “Mijn vriend heb ik een pak aangetrokken als referentiemateriaal. De jury roemde ‘de treffende, doorwrochte wijze waarop beide standpunten zijn uitgewerkt’.
Foto: Femmy Otten, ANP
Otten won vorig jaar de Volkskrant Beeldende Kunstprijs met onder anderen gipsen wandafgietsels. Zij combineerde in haar portret elementen uit het koningshuis, zoals een saluutschot, met een volgens de jury ‘krachtig portret’ van de koning. ”Ik wil een soort eeuwigheid en verinnerlijking vastleggen in mijn portret van de koning”, zegt Otten. “De vroegere Italianen en primitieven uit de schilderkunst slaagden daar in, wat mij altijd diep ontroerde.” De jury noemde die missie ‘niet zweverig, maar lyrisch en poëtisch’.

Lees ook:Drie kunstenaressen maken staatsieportretten van de koning
Lees ook:Kunstenares Marjolein Rothman maakt koningsbeeld voor Stopera
Lees ook:Oranje boven en ook van onderen!
Lees ook:Bye, bye, Beatrix: de volledige tekst van haar abdicatie
Lees ook:Koningin Maxima verwijderd uit Haagse Paleis van Justitie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>