Mannen vinden diversiteits-aanmoedigingen oneerlijk

RosieSansRosieUiteraard vandaag veel artikelen en commentaren  op de cijfers van de Female Board Index, die gisteren verschenen.

In Nederland zitten we qua vrouwen aan de top van grote bedrijven, terwijl het streven 30% is.

Er is dus nog een lange weg te gaan…….

Opvallend is het schrijven van Menno Tamminga in NRC-Q.

Zijn kop is: ‘Vrouwen aan de top. Leuk streven, maar mannen willen het echt niet Niet echt’

De werkelijke reden voor de ondervertegenwoordiging in de échte top ligt, uiteraard, dieper. Twee totaal verschillende onderzoeken onderstrepen dat. De eerste is een recent artikel in de McKinsey Quarterly, een kwartaaluitgave van het gelijknamige adviesbureau, dat de opvattingen peilde van 1421 internationale managers.

En wat blijkt? Ja, vrouwen worden gehinderd door de stijl van leiderschap die van topmanagers wordt verwacht en door de prestatienormen. Maar mannen betwijfelen ook of het werkelijk zo is dat vrouwen meer moeite moeten doen om de top bereiken. Gevolg: programma’s om meer vrouwen te benoemen in hogere functies bekijken mannen met enig wantrouwen en met scepsis.

Maar er is meer. Mannen denken eerder dat juist die diversiteits-aanmoedigingen voor vrouwen oneerlijk zijn tegenover mannen. “Tenslotte”, schrijven de McKinsey-adviseurs in hun artikel, blijkt

“Dat vrijwel alle ondervraagde mannelijke en vrouwelijke managers in meer of mindere mate beamen dat vrouwen net zulke effectieve leiders zijn als mannen, maar mannen zijn daarvan lang niet zo sterk overtuigd als vrouwen.”

Lees ook:Ondernemingen met topvrouwen renderen beter
Lees ook:Het glazen plafond zit in de hersenen van mannen en vrouwen
Lees ook:Veel vrouwen in de HR, maar de top is ‘bemand’
Lees ook:Vrouwen maken meer carriere onder topvrouw dan onder topman
Lees ook:Naast glazen plafonds zijn het kleverige werkvloeren die vrouwen belemmeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>