Straatseksisme: er is een waterscheiding tussen agressie en complimentjes

StraatintimidatieEr is sinds enige weken een burgerinitiatief die seksisme op de straat wil aanpakken.

Er blijkt voor de Nederlandse vrouw een belangrijke scheidslijn te zitten tussen sissen, fluiten en aarakingen enerzijds en een complimentje anderzijds….

Uit een enquête op De Telegraag VROUW blijkt dat nagefloten worden door een bouwvakker slechts door 5% van de vrouwen gewaardeerd wordt, maar met een complimentje ontvangen op straat heeft ruim de helft geen problemen.

Gaya Brandenhorst heeft zich opgeworpen als woordvoerdster van straatintimidatie.nl

“De scheidingslijn ligt bij agressiviteit. Het fluiten van een bouwvakker of een compliment in de rij bij de bakker is niet agressief. Maar bij jongens die sissen, uitschelden en achtervolgen wordt de sfeer heel snel grimmig. Je voelt je niet veilig.”

Vanaf het moment dat bekend werd dat er een burgerinitiatief gestart was, groeide het aantal handtekeningen snel. Het werd opgepikt door verschillende media en binnen een week waren er al 10.400 handtekeningen binnen.

“Via de mail krijg ik ontzettend veel steunbetuigingen”, vertelt Gaya. “Het is heel grappig, maar de meeste berichten zijn van mannen. Er was een vader die opgelucht reageerde: ’Ik heb 3 dochters, maar die laat ik niet met een fijn gevoel de binnenstad ingaan. Ik ben blij als deze jongens eens een halt wordt toegeroepen’.”

Zorgen dat die sissende jongemannen hun mond dichthouden, is niet genoeg. Volgens Branderhorst ligt de schuld ook gedeeltelijk bij de ouders. Zij vindt dat er een gebrek aan opvoeding is bij dit soort kwajongens. Er ontbreekt respect voor andere mensen.

“Het belangrijkste is dat er een maatschappelijke discussie wordt aangezwengeld, zodat het probleem in de toekomst serieuzer wordt genomen.”

Lees ook:Burgerinitiatief tegen straat-seksisme in Nederland
Lees ook:Veel bijval op straatintimidatie.nl
Lees ook:Hoer en slet roepen verbieden is juridisch nog lastig
Lees ook:Sissen, schelden en seksueel intimideren: €250,-
Lees ook:Haagse mannen irritant lastiggevallen door vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>