Hoer en slet roepen verbieden is juridisch nog lastig

Everyday-Sexism-ProjectInmiddels willen duizenden ondertekenaars van straatintimidatie.nl dat het lastigvallen van vrouwen, ‘hoer’ of ‘slet’ roepen, sissen en vieze gebaren maken strafbaar worden.

“Maar daar zitten veel haken en ogen aan…”

Aldus woordvoerder Tristan van Rijn van de PvdA-fractie in het Noord Hollands Dagblad.

Al sinds 2012, nadat een Belgische documentaire ‘Femme de la Rue’ het probleem met de verborgen camera genadeloos in beeld bracht, broedt de PvdA op een wetsvoorstel. De VVD steunde dat. Maar tot resultaat heeft het niet geleid.

“Het is wettelijk gezien een hele zoektocht om iemand te verbieden een ander iets toe te roepen”, zegt Van Rijn. “Het zit nog in de pijplijn. Ondertussen bestaan er al veel mogelijkheden voor vrouwen die zich geïntimideerd voelen. Ze kunnen aangifte doen van belediging. Al gebeurt dat zelden.”

“Onzin”, zegt 1 van de initiatiefneemsters Gaya Branderhorst, zangeres, actrice én beleidsadviseur bij De Nederlandsche Bank. ”

Veel van waar we het hier over hebben, valt niet onder de wet. Als je ‘hoer’ roept, refereer je aan een vermeend beroep en dat is niet strafbaar, daar is zelfs al eens een rechtszaak over geweest. Ook het maken van masturbatiebewegingen valt nergens onder. ‘Wil je neuken?’ is gewoon een vraag. Maar dat alles kan wel heel intimiderend zijn. Daarom hebben wij een concreet voorstel voor een wet geformuleerd. Zo ingewikkeld is het niet.”

Branderhorst denkt dat de politiek zelf nog niet met een wet tegen straatintimidatie op de proppen is gekomen omdat er huiver voor bestaat dit soort zaken op te leggen.

“We gaan toch niet weer wetjes en boetes en regeltjes eisen om dit openbare ruimte-probleem te rubberentegeliseren?” schreef het weblog GeenStijl al. Maar het burgerinitiatief gaat niet over onschuldig flirten

“Een biertje aanbieden, voor laten gaan bij de deur, een complimentje over de outfit? Dat kan nog altijd even goed”, benadrukken de initiatiefnemers.

Mannen die sceptisch staan tegenover nieuwe wetten hebben er juist belang bij om echte intimidatie niet als onschuldig af te doen, zeggen ze.

“Vrouwen worden zo vaak lastig gevallen, dat ze op straat een soort schild optrekken. Dit maakt ze ook minder ontvankelijk voor jouw respectvolle toenaderingspogingen.”

Buitenlandse zusterbewegingen van Straatintimidatie.nl staan echter minder mild tegenover onschuldige versierders. Sommige definities rekenen élke vorm van ongewenste aandacht op straat mee. Zelfs niet-seksuele toespelingen werden door de Amerikaanse schrijfster Tiffanie Heben aangeduid als ‘gematigd ernstig’.

Lees ook:Veel bijval op straatintimidatie.nl
Lees ook:Straatseksisme in Amsterdam moet boete gaan opleveren
Lees ook:Burgerinitiatief tegen straat-seksisme in Nederland
Lees ook:Waarom moet ik het als vrouw in hemelsnaam leuk vinden dat ik nagefloten word?
Lees ook:Elle van Rijn bedreigd na kritische reactie op Wilders

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>