Sissen, schelden en seksueel intimideren: €250,-

FemmeDe Amsterdamse VVD-fractie pleit voor het strafbaar stellen van het op straat naroepen en intimideren van vrouwen.

Dat bevestigt gemeenteraadslid Dilan Yesilgöz naar aanleiding van de berichtgeving van gisteren.…….

Als het aan de VVD ligt krijgen daders een boete van 250 euro. Daarnaast zouden zij een taakstraf moeten krijgen, in de vorm van het werken bij een vrouwenorganisatie.

“Gewoon flirten op straat moet nog wel kunnen”, benadrukt Yesilgöz. “Dit gaat echt over intimidatie. Bijvoorbeeld het maken van gebaren en het uitschelden van vrouwen.”

Yesilgöz wil dat Amsterdam een voorbeeld neemt aan de gemeente Brussel. Daar is het nasissen en seksueel intimideren van vrouwen sinds 2012 strafbaar.

In 2012 verzocht toenmalig VVD-fractievoorzitter Robert Flos het college van burgemeester en wethouders ook al een dergelijke boete in te voeren. Volgens Yesilgöz zijn er toen geen concrete acties ondernomen.

De VVD gaat de kwestie wederom aankaarten bij burgemeester Eberhard van der Laan. Yesilgöz hoopt dat er nu actie wordt ondernomen, zodat andere gemeentes het Amsterdamse voorbeeld volgen.

Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat de gemeente niet het idee heeft dat straatintimidatie een groot probleem is in Amsterdam.

“Ik kan mij voorstellen dat mensen die dit overkomt het heel vervelend vinden, maar er komen bij ons weinig klachten of meldingen binnen.” Het heeft daarom ook niet direct onze prioriteit.

“Bovendien is het bestraffen van straatintimidatie erg moeilijk”, aldus de zegsman. “Belediging is strafbaar, maar intimidatie ligt juridisch een stuk ingewikkelder.”

Eind augustus lanceerde de actiegroep Project Straatintimidatie,nl al een burgerinitiatief om seksuele intimidatie op straat strafbaar te stellen. Deze petitie is inmiddels ruim 10.000 keer ondertekend.

Zodra de actiegroep 40.000 handtekeningen heeft verzameld, gaan deze naar de Tweede Kamer.

Lees ook:Straatseksisme in Amsterdam moet boete gaan opleveren
Lees ook:Seksuele intimidatie gaat geld kosten in Amsterdam
Lees ook:Veel bijval op straatintimidatie.nl
Lees ook:‘Hoer’ roepen mag niet, maar het gebeurt wel
Lees ook:Seksuele intimidatie wordt voor het eerst strafbaar in Egypte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>