Het sextremisme van vrouwen

FEMEN-bookAlle Mars / Venus berichten op het internet afstruinende, stuitte ik vandaag ook op een column van Ingrid Verbanck in De Morgen over FEMEN.

Dat zegt u waarschijnlijk nog niets, maar als ik zeg dat het de blote tieten demonstrantes zijn, weet u het wel.

En dat is nou juist de valkuil én de sterkte van dit vrouwelijke sextremisme……..

Omdat Ingrid goed verwoordt wat ik ook altijd voel als ik de dames in hun Evakostuumpjes zie rondhuppelen (een combinatie van bewondering en tsja moet dit?) , citeer ik haar vandaag graag.

Op het eerste gezicht lijkt Femen een vergiftigd geschenk voor andere en minder radicale stromingen binnen ‘het feminisme’. De actie van dinsdagavond tegen Léonard werd in de publieke opinie grotendeels negatief onthaald, het beeld van de aartsbisschop die verbijsterd bleef zitten bij de agressieve belegering door halfnaakte vrouwen heeft hem zelfs opnieuw wat sympathie opgeleverd.

Maar er is ook een niet te onderschatten neveneffect: nooit eerder discussieerden zovelen over feminisme en vrouwenrechten. Mensen die voordien verklaarden geen enkele affiniteit te voelen met feministen denken nu na over zaken als het recht op zelfbeschikking.

Moslima’s van over de hele wereld die zich geschoffeerd voelden door de ‘Topless Jihad Day’ van Femen lieten zich horen via Al Jazeera en bereikten daarmee ook vrouwen in het Westen. Binnen feministische bewegingen allerhande woedt de discussie hevig over de positie van vrouwen in het Midden-Oosten en de emancipatorische strijd die ze voeren, bijvoorbeeld. En of naakt protest dan nooit een actiemiddel kan zijn? Natuurlijk wel! In Afrika werpen vrouwen al bijna een eeuw hun naakte lichaam in de strijd. In 2012 demonstreerden halfnaakte vrouwen in Nigeria tegen het geweld in hun gemeenschap.

Is wat Femen doet feministisch? Wat mij betreft niet, maar je kunt de commotie die er rond ontstaat als feminist wel aangrijpen om je eigen punt te maken.

Lees ook:FEMEN vrouwen met topless protest bij bisschop Léonard
Lees ook:VICE volgt FEMEN’s sextremistes in Parijs
Lees ook:GEZOCHT: 4 vrouwen op 1 ansichtkaart
Lees ook:Ex Femen-lid moet proces vanwege blote borsten zelf betalen
Lees ook:VIVA VALENTIJNSDAG: 7 EU-vrouwen per dag dood aan partnergeweld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>