Etty Hillesum komt tot leven in verschillende voorstellingen

EenEigenMelodietjeDe dagboeken van Etty Hillesum (1914-1943) uit de Tweede Wereldoorlog tonen een jonge vrouw die zich bleef verwonderen over het bestaan en de natuur, ondanks de verschrikkingen van de oorlog en haar uiteindelijke ondergang in het concentratiekamp.

Haar aantekeningen werden pas jaren na de oorlog gevonden. Maar sindsdien zijn ‘Het verstoorde leven’ en ‘Het denkende hart van de barak’ van heel grote betekenis geworden voor velen………….

De letterlievende vereniging JJ Cremer hebben de handen ineen geslagen met de Stichting Bevrijdingspop en zij zullen begin mei een aantal voorstellingen opvoeren van ‘Een eigen melodietje’, een collage van teksten van Etty Hillesum, gebaseerd op haar biografie ‘Etty’.

Het toneelstuk is onderdeel van het project ‘Vrouwen in verzet’, waarin de verhalen verteld worden over vrouwen in de oorlog en het verzet. Het gaat hierbij om zowel de bekende verhalen van de grote verzetsstrijders zoals Hannie Schaft, maar ook de onbekende verhalen.

‘Een eigen melodietje’,in  Noord-Hollands Archief te Haarlem op 2 mei om 14.30 uur en 19.30 uur en in De Waalse Kerk Haarlem op 3 en 4 mei om 14.30 uur en 16.30 uur.

In ‘Die Weise von Liebe uni Tod’ (regie Moniek Kramer) vertolkt Julika Marijn de energieke, zoekende Etty Hillesum. Christianne Stotijn zingt haar innerlijke en emotionele tegenstem.

Zo ontstaat een beeld van de jonge vrouw die Etty Hillesum was, vol hoop en verwondering over de wereld. Zo bleef ze schrijven tot ze haar einde moest vinden in het concentratiekamp.

Het Amsterdam Ensemble begeleidt de zangeres en de actrice en speelt daarnaast muziek van onder meer Mahler, Sjostakovitsch, Schubert, Martin, Tsjaikovski en De Kanter. Het ensemble bestaat uit violiste Saskia Otto, celliste Julia Tom, pianist Eildert Beeftink en klarinettist Michael Hesselink.

‘Die Weise von Liebe uni Tod’, zondag 3 mei 2015, 15:00 uur, Cultuurkoepel Heiloo, maandag 4 mei 21:00 uur Compagnietheater Amsterdam.

Lees ook:Stilstaan bij de 100ste geboortedag van Etty Hillesum
Lees ook:KENAU: Hedlin of Helleveeg?
Lees ook:Verzetsvrouw / kunstenares Truus Oversteegen overleden
Lees ook:Willem Arondéuslezing over Nederlandse verzetsvrouwen
Lees ook:Geen enkele Joodse vrouw uit Noorwegen overleefde de Holocaust

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>