Stilstaan bij de 100ste geboortedag van Etty Hillesum

etty-hillesumTer ere van haar 100ste geboortedag is er in de Hollandse Schouwburg Amsterdam vanaf woensdag een expositie te zien van het werk van Etty Hillesum.

Zij schreef dagboeken tijdens de Tweede Wereldoorlog………

Het Joods Historisch Museum in de hoofdstad heeft deze in de collectie en toont een aantal hiervan tot en met 25 april in de Hollandsche Schouwburg.

Naast de dagboeken zijn er op de tentoonstelling foto’s, intieme briefjes en briefkaarten van haar hand te zien.

Etty Hillesum (Middelburg 1914 – Auschwitz 1943) begon in 1941 met schrijven in een stapeltje eenvoudige schriftjes.

Aanvankelijk ging het over haar eigen ontwikkeling, maar naarmate de oorlog vorderde vertelde ze ook over heel andere onderwerpen.

De schriftjes werden na de oorlog gebundeld en uitgegeven. Wereldwijd zijn er meer dan 750.000 exemplaren van verkocht.

Het JHM verwierf onlangs de allerlaatste briefkaart die Hillesum aan haar vriendin Christine van Nooten schreef. Ze gooide de kaart uit de trein toen ze werd afgevoerd naar Auschwitz.

Het schrijven is binnenkort te zien in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal in Rotterdam.

Vanwege het honderdste geboortejaar vinden er diverse activiteiten rond Hillesum plaats, zoals lezingen, workshops, boekpresentaties en een schrijfwedstrijd. En er is een speciale website:

Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum organiseert in samenwerking met het Institutum Iudaicum een internationaal congres over Etty Hillesum van 13-15 januari 2014 in het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent.

Sprekers van over de hele wereld, van Canada tot Australië, zullen verschillende aspecten van het onderzoek naar Etty Hillesum belichten.

Voor meer informatie: ehoc.ugent.be/Congress2014. Op de linkerkolom vindt u het programma en introducties van de verschillende sprekers. Inschrijven gaat door een e-mail te sturen aan [email protected]. Kosten €50,-, voor studenten €30,-

Lees ook:Etty Hillesum komt tot leven in verschillende voorstellingen
Lees ook:Johanna ter Steege in Franse film over Auschwitz
Lees ook:Gender@War: mannen en vrouwen in WO I
Lees ook:Jessica Durlacher mocht van haar vader Anne Frank niet lezen
Lees ook:Film over Auschwitz-vrouwen met Johanna ter Steege naar Locarno

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>