Verzetsvrouw / kunstenares Truus Oversteegen overleden

Verzetsvrouw tijdens WOII en kunstenares Truus Menger-Oversteegen is zaterdag in haar woonplaats Haarlem overleden.

Dat heeft Jeroen Pliester, voorzitter van de stichting Nationale Hannie Schaftherdenking, zondagavond bevestigd. Hij is van haar overlijden door familieleden op de hoogte gesteld.

Truus Menger-Oversteegen en haar zus Freddie Dekker-Oversteegen werkten nauw samen met Hannie Schaft, het ‘Meisje met het Rode Haar’ dat aan het einde van de oorlog werd gefusilleerd in de duinen van Bloemendaal. Het trio verzetsvrouwen werd beroemd door het gelijknamige boek en de film.

Menger-Oversteegen, die werd geboren op 29 augustus 1923, was 16 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Samen met haar jongere zusje Freddie hing ze in het Haarlemse verzet. Na de oorlog ontwikkelde Menger-Oversteegen zich tot een veelgevraagd beeldhouwster. Een bekend werk van haar is het standbeeld van Hannie Schaft in het Haarlemse Kenaupark.

Truus & Freddie Oversteegen kregen in 2014 het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt voor hun jarenlange inzet bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zus Freddie (1925) leeft nog.

Lees ook:Truus & Freddie Oversteegen ontvangen Mobilisatie-Oorlogskruis
Lees ook:Hannie Schaft, het meisje met het rode haar: de musical
Lees ook:Haarlemse lefvrouwen verenigd
Lees ook:Etty Hillesum komt tot leven in verschillende voorstellingen
Lees ook:De powervrouwen van het verzet in WOII

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>