‘Zout op mijn huid’ de ‘Vijftig tinten grijs’ van de jaren ’80 op de planken

ZoutOpMijnHuidIn 2012 sprak iedereen erover: ‘Fifty Shades Of Grey’ veroverde de wereld. Nadat het leek of de storm rond de SM-triologie van de Engelse schrijfster E.L. James was gaan liggen, is hij nu weer volledig opgelaaid omdat de filmversie op Valentijnsdag het levenslicht zag.

Zoveel nieuws is er nu ook niet onder de zon.

In de jaren ’80 sprak iedereen over ‘Zout op mijn huid’, een erotisch getinte roman, waarin de vrouw de touwtjes in handen heeft……

Bij de verschijning van dit boek van de gelauwerde Franse auteur Benoîte Groult deed het veel stof opwaaien vanwege de expliciete seksuele toon.

Inmiddels is het uitgegroeid tot literaire klassieker en wordt het gezien als hét verhaal over gepassioneerde liefde.

Zij is een intellectuele Parisienne, hij een typische Bretonse visser. Het enige dat ze delen is de liefde. Het verschil in leefstijl en afkomst is groot, maar de aantrekkingskracht is nog groter.

Jarenlang hebben ze stiekeme afspraakjes terwijl ze allebei met iemand van hun eigen ‘soort’ getrouwd zijn. Wat begint als iets zuiver lichamelijks, blijkt zich te ontwikkelen tot meer dan dat.

Die vrouw, George, is nu een personage van Sophie van Winden (31). Zij staat in de toneelversie van producent Hummelinck Stuurman, die zaterdagavond in première ging.

Haar tegenspeler tot en met 16 mei 2015 is Dragan Bakema en José Kuijpers is de oudere George die op haar leven terugkijkt.

Het leven en werk van Beno^te Groult (1920) getuigen van de ingrijpende veranderingen in de verhoudingen tussen mannen en vrouwen die in 20e eeuw hebben plaatsgevonden. Het feminisme speelt een belangrijke rol in haar werk.

In 1978 richtte zij samen met Claude Servan-Schreiber een feministisch maandblad op: ‘F Magazine’, waar zij de hoofdredactie van vervulde.

Tussen 1984 en 1986, nam zij het voorzitterschap op zich van de commissie die verantwoordelijk is voor de feminisering van de namen van beroepen en functies, die was ingesteld door Yvette Roudy, toenmalig minister van de rechten van de vrouw en waarin grammatici, taalkundigen en schrijvers samenwerkten.

Sinds 1982 is Benoîte Groult lid van de jury Fémina. In 1997 zat zij in de jury van het Filmfestival Cannes. Benoîte Groult ontving in Frankrijk de titel van officier de la Légion d’honneur (Officier van het Legioen van Eer).

Lees ook:Benoîte Groult op 96-jarige leeftijd in slaap gestorven (movie online)
Lees ook:Andi Schreiber toont met selfies onverbloemd haar ‘midwife crisis’
Lees ook:Oldenosborn & Kiki Schippers in de prijzen op Cameretten
Lees ook:Oudere werknemers zijn consistenter dan de jonkies
Lees ook:Jolande Sap over het leven buiten de politieke arena

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>