Vrouwen zijn ‘De bevoorrechte sekse’

DeBevoorrechteSekseMartin van Creveld is Israëliër, zionist en internationaal gerenommeerd militair historicus.

Normaal gesproken schrijft hij over oorlog en ander wapenstrijd, maar hij heeft zich ook gewaagd aan het schrijven over de strijd der seksen.

Over feminisme en gelijkheidsdenken.

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk en waar ze gelijk gemaakt worden, ontstaan nieuwe ongelijkheden, vaak in het nadeel van de man…….

Creveld noemt ‘De Tweede Sekse’ (Simone de Beauvoir, 1949) dan ook ‘De Bevoorrechte Sekse’.

Hij betoogt dat vrouwen eigenlijk nooit zijn gediscrimineerd, maar juist zijn voorgetrokken. Leest u nog verder?

Vrouwen leven langer en in dat leven ondervinden zij nauwelijks competitie, geweld en ander gevaar en worden ze gevrijwaard van zwaar lichamelijk werk.

Martin van Creveld meent dat ze minder streng worden berecht, meer comfort in hun leven hebben en betere toegang hebben tot uitkeringen en zorg. Vrouwen, concludeert hij, zijn niet misschien altijd de gelijke geweest van mannen, maar in ieder geval meer dan we denken.

Ik heb geen idee welke geschiedenisboeken deze man gelezen heeft en weet ook niet naar welk journaal hij kijkt, maar het lijkt me bij voorbaat al vette onzin.

Hoe kunnen vrouwen in (bijvoorbeeld) Afghanistan, Pakistan, maar ook in bepaalde delen van India en eigenlijk binnen alle orthodoxe religies, dit nou serieus nemen? Dat geldt ook voor de Palestijnse moslimvrouwen en orthodox Joodse vrouwen die bij hem om de hoek wonen. Afijn, genoeg munitie voor deze militair hystoricus.

Dit boek verschijnt nu in het Nederlands bij uitgeverij De Blauwe Tijger, 10 jaar na de Britse en Duitse versie en zal door Martin van Creveld zelf gepresenteerd worden tijdens een serie presentatiebijeenkomsten.

Lees ook:Soldate na 9 maanden missie Afghanistan terug: zoontje verstoort protocol
Lees ook:Mooi! Afghaanse vrouwen fietsen zichzelf naar de vrijheid
Lees ook:Noorwegen dankt zijn stabiele welvaart aan vrouwen-emancipatie
Lees ook:Kristien Hemmerechts kruipt in de huid van Michelle Martin en daar is België niet blij mee
Lees ook:Mannen zijn doodsbang voor de krachtige seksualiteit van vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>