Kristien Hemmerechts kruipt in de huid van Michelle Martin en daar is België niet blij mee

HemmerechtsVolgende week dinsdag verschijnt ie dan echt: de al aangekondigde nieuwe roman van Kristien Hemmerechts, over de grootste schande van België na WOII.

Ze kroop in de huid kroop van de ex-echtgenote van seriemoordenaar Marc Dutroux.

‘Een bommelding’ noemt het Vlaamse HUMO het, vanwege de explosiviteit van het onderwerp en de gevoeligheden daaromtrent in het land van Dutroux (titel van 1 van Hemmerechts vorige boeken)……

Op de cover hebben ze Kristien Hemmerechts’ gezicht ook echt laten overlopen in dat van Michelle Martin.

‘De vrouw die de honden eten gaf’ is verwijzing naar een opmerkelijke handeling van Michelle Martin. Toen Dutroux in de gevangenis zat, ging Martin naar zijn huis om de honden te voeren. In de kelder lagen toen nog Julie en Melissa. Martin deed niets en, zo schrijft HUMO, ‘liet ze ze in de kelder creperen’.

Nog voor de publicatie lieten nabestaanden van de slachtoffers al hun afschuw blijken. Nu het boek er ligt, spreken de Belgische media van een geweldige provocatie en ‘een apologie voor de meest gehate vrouw van België’.

In het interview IN HUMO vertelt Hemmerechts op het idee te zijn gekomen in de zomer van 2012, toen ze writer in residence was aan de Vrije Universiteit van Amsterdam:

“Een deel van de opdracht was: een vrije tekst van 12.000 woorden schrijven. Die zomer werd er volop gediscussieerd over een eventuele vrijlating van Michelle Martin. Ik probeerde me voor te stellen hoe zij dat allemaal volgde in de gevangenis. Voor een schrijver is dat boeiend, een stem weergeven die niet gehoord wordt, die begraven zit in een verhaal.”

In Nederland waren veel mensen onder de indruk van de tekst over Martin. Hemmerechts nam zich voor het project uit te breiden. Ze werd gedwongen fictie te schrijven, nadat ze via de advocaat van Martin te horen kreeg dat de ex-echtgenote van Dutroux weigerde mee te werken aan een interview:

“Het moest dus een heel ander boek worden, waarin ik zelf de hiaten zou opvullen. Trouwens: als ik haar had kunnen spreken, is het nog maar de vraag of daar iets mee aan te vangen viel. Het probleem is net dat Martin niet altijd de waarheid spreekt, in het verleden had ze de neiging met haar ondervragers mee te praten. En ze heeft veel onduidelijk gelaten, tot grote frustratie van de ouders van de ontvoerde kinderen.”

Lees ook:Kristien Hemmerechts schrijft boek over vrouw van Marc Dutroux
Lees ook:Spiegelroman Kristien Hemmerechts zet seksuele grenzen op scherp
Lees ook:Honden in de pasfoto-automaat
Lees ook:Belinda Meuldijk en haar liefde voor wilde Spaanse honden
Lees ook:Ontvoerde vrouwen uit Cleveland bedanken voor medeleven in deze video

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>