Blonde Nederlandse vrouw in Arabische Golf

ver-van-mijn-bed-antoinette-vliegerEen flamboyante blondine reist af naar de Arabische Golf om daar 2 miljoen dienstmeisjes te onderzoeken. Door de week speurt ze haar feitenmateriaal bij elkaar.

Ze wordt beschuldigd van spionage en bespuugd omdat ze vrouw is. De weekenden spendeert ze aan feestjes, huwelijken, illegale bowlingbanen en wandelingen door de woestijn, waar ze leert over witwaspraktijken, hoeren en drankgebruik

Ze ontmoet hitsige diplomaten, verdachte wetenschappers en een flirtend vriendje van Osama bin Laden……….

Langzaam legt ze de puzzelstukjes bij elkaar rond de vraag waarom er in deze landen zoveel vrouwen slachtoffer worden van uitbuiting en misbruik.

Ze krijgt inzicht in de politieke en financiele structuur, de vele gezichten van de sharia en de kracht van onderdrukte vrouwen.

Tegelijkertijd leidt haar onderzoek tot vragen over haar eigen normen en waarden. Waar komen die vandaan en zijn ze eigenlijk wel zo logisch? Haar wereldbeeld kantelt.

Van 2005 tot 2011 deed Antoinette onderzoek naar dienstmeisjes in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het betrof een rechtssociologisch onderzoek, waarin ook veel juridische, antropologische en rechtseconomische aspecten zijn meegenomen. De dienstmeisjes blijken op grote schaal uitgebuit en misbruikt te worden en de belangrijkste oorzaak hiertoe is, op verschillende manieren, de olierijkdom van beide landen.

Omdat proefschriften de neiging hebben om in bureaulades te verdwijnen, besloot Antoinette na haar promotie om een idealistisch ingestelde onderneming op te richten: ontwikkelingshulp via het bedrijfsleven leek haar constructiever en daarom richtte ze ‘The Green Nanny’ op, een bureau dat de au pair positie beschouwt als vorm van micro-krediet, als mogelijkheid om talentvolle vrouwen uit kansarme landen omhoog te helpen op de sociale ladder.

In ‘Ver van mijn bed’ deelt Antoinette Vlieger met de witte en ook inktzwarte pareltjes van haar avonturen op het Arabisch Schiereiland.

Na enige jaren in het ondernemingsrecht te hebben gewerkt, keerde Antoinette Vlieger terug naar de Universiteit van Amsterdam. In december 2011 promoveerde ze op het onderzoek waarover ze in ‘Ver van mijn bed’ vertelt.

Lees ook:Uitbuiting van dienstmeisjes in de Arabische Golf: prinses zit vast in VS vanwege mishandeling
Lees ook:Egypte: leuk voor vakantie, maar ramp voor vrouwen die er wonen!
Lees ook:Arabische feministes worden doelbewust vermoord
Lees ook:Actrice Femke Janssen gaat samenwerken met zus Antoinette Beumer
Lees ook:Feminisme in een ‘besneden islamcultuur’ bezien door Hafid Bouazza

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>