Vandaag exact een halve eeuw ‘women in space’

ValentinaTereshkovaDeze week ging de 2e Chinese vrouw ooit de ruimte in op weg naar het ruimtestation ISS. Vandaag is er exact 50 jaar vrouwelijke ruimtegeschiedenis.

Op 16 juni 1963 was de Russische kosmonaute Valentina Tereshkova de eerste vrouw die de ruimte in ging tijdens de Vostok 6 ruimtemissie.

Slechts 57 van de 534 mensen die ooit in de ruimte gingen waren vrouwen………..

De Russen waren de eersten. Het duurde 20 jaar jaar na de vlucht van Valentina Tereshkova eer de Verenigde Staten een vrouw in de ruimte brachten. Sally Ride was de eerste Amerikaanse astronaute en was eveneens ook de jongste Amerikaan die ooit in de ruimte verbleef.

Na Sally traden maar liefst 40 Amerikaanse vrouwen in haar ruimtesporen.

In april 2010 werd aan boord van het internationale ruimtestation ISS een nieuw record gevestigd. Die dag bevonden zich 4 vrouwen aan boord, afkomstig uit de Verenigde Staten en Japan.

Een ander record staat op naam van de Amerikaanse astronaute Peggy Whitson. Zij verbleef gedurende haar carrière als astronaute maar liefst 376 dagen in een baan om de Aarde.

Momenteel heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA 12 actieve vrouwelijke astronauten in dienst. 1 van hen, Karen Nyberg, is momenteel aan boord van het ISS.

Ondanks het feit dat de Sovjet-Unie in de jaren ’60 en ’70 grote successen boekten op vlak van bemande ruimtevaart bleven vrouwen verder de grote afwezigen in hun ruimtevaartprogramma.

Doordat de Russische Anna Yuryevna Kikina onlangs werd toegelaten tot de opleiding tot kosmonaut staat de teller op het aantal actieve Russische vrouwelijke kosmonauten nu op 2. Alles samen gingen tot op heden slechts 3 Russische vrouwen de ruimte in.

Sevtlana Savitskaya was nummer 2 (in 1982 en 1984) en Jelena Kondakovala (1994 en 1997) de derde Russin.

Ooit was er in de toenmalige Sovjet-Unie sprake van een missie met alleen vrouwen, maar om een reeks redenen kwam het er niet van.

Jelena Dobrokvasjina, die in 1980 als kosmonaute werd geselecteerd maar nooit vloog, oppert er nog een reden. “Hoewel altijd is gezegd dat iedereen gelijk is, is het geen geheim dat we in een mannenwereld leven. Vrouwen moeten toonaangevende banen aan mannen overlaten. Het vermoeden was dan ook dat mannen vreesden dat hun heroïek minder zou worden als vrouwen ook naar de ruimte zouden gaan”.

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA heeft momenteel 1 vrouwelijke ruimtevaarder in dienst. In 2009 werd de Italiaanse Samantha Cristoforetti geselecteerd als ESA-ruimtevaarder en in 2014 zal zij een half jaar in het ISS verblijven.

Net als Rusland scoort Europa dus niet zo goed op vlak van vrouwen in de ruimte. Zo werd de Franse Claudie Haigneré in 1996 pas officieel de eerste vrouwelijke ESA-ruimtevaarder in de ruimte. Daarvoor ging de Britse wetenschapster Helen Sharman in 1991 al eens naar het Russische ruimtestation Mir maar dit was geen ruimtevlucht die georganiseerd werd door ESA.

In de jaren ’90 gingen de Canadese Roberta Bondar en Julie Payatte aan boord van een Amerikaanse Space Shuttle. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, Japan, Europa en Rusland heeft Canada vandaag de dag geen vrouwelijke ruimtevaarders meer in dienst.

Ook Japan heeft al 2x een vrouw in een baan om de Aarde gehad en telt vandaag de dag 1 actieve vrouwelijke ruimtevaarder. In 1994 ging Chiaki Mukai als eerste Japanse astronaute de ruimte in tijdens de Amerikaanse STS-65 ruimtemissie.

De grote verrassing op vlak van vrouwen in de ruimte komt ongetwijfeld van China. De Aziatische grootmacht bracht in 2005, tijdens de Shenzhou-5 missie, zijn eerste landgenoot op eigen kracht in de ruimte en bracht in juni 2012 de eerste vrouwelijke ‘taikonaute’ in een baan om de Aarde tijdens de Shenzhou-9 missie.

Liu Yang kwam net als haar mannelijke collega’s uit de Chinese luchtmacht en verbleef tijdens haar eerste ruimtemissie 13 dagen in de ruimte. Hierdoor werd China het 3e land ter wereld dat op eigen kracht een vrouw in de ruimte bracht. Momenteel bevindt de Shenzhou-10 zich in de ruimte en aan boord bevindt zich Wang Yaping. Zij zal samen met 2 mannelijke collega’s 14 dagen wegblijvenVan het huidige Chinese korps van ruimtevaarders, dat een tiental leden telt, zijn er nu 2 vrouwen.

Lees ook:VS noemt research-schip naar eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte
Lees ook:Eerste Amerikaanse astronaute krijgt postuum hoogste USA-onderscheiding
Lees ook:Voor de 2e maal een Chinese vrouw de ruimte in
Lees ook:Rusland stuurt 6 vrouwelijke kosmonauten naar de maan
Lees ook:Eerste vrouwelijke ruimtevaarder draagt de Olympische vlam van Sochi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>