Seksuologe Virginia Johnson (van Masters & Johnson) overleden

virginiaJohnsonHaar naam komt in heel veel berichten en onderzoeken over seksualiteit voor. Iedereen heeft weleens gehoord van het standaardwerk dat Masters & Johnson deden.

Zij waren de eersten die pleiten voor ‘gelijkheid in de slaapkamer’.

Beide naamgevrs zijn inmiddels niet meer. William Masters overleed in 2001, zijn partner Virginia Johnson overleed gisteren op 88-jarige leeftijd……..

Virginia Johnson groeide op op het platteland van Missouri. Zij was moeder en had twee al 2 huwelijken achter de rug toen zij eind jaren ’50 werk zocht aan de Washington-Universiteit in St. Louis, om tijdens haar studie haar jonge gezin te kunnen onderhouden.

Zij werd assistente van de 10 jaar oudere verloskundige en vrouwenarts William Masters, met wie zij later trouwde en grootschalige onderzoeken naar de menselijke seksualiteit op touw zette.

Johnson wierf studenten, verpleegsters, echtgenotes van hoogleraren en anderen voor wat het ‘grootste seksexperiment uit de geschiedenis van de VS’ werd genoemd. Zij ontwikkelden eigen instrumenten om de mate van seksuele opwinding te meten en brachten die aan bij mannen en vrouwen die werden aangemoedigd te masturberen.

Het onderzoek haalde diverse aannames over de vrouwelijke seksualiteit onderuit, zoals de stelling van Freud dat het vaginale, niet het clitorale orgasme de rijpere seksuele reactie van de vrouw zou zijn.

Johnson deed de gevalsanalyses, en stelde de ongemakkelijke vragen.

Honderden stellen, lang niet allemaal getrouwd, namen deel aan het observatieonderzoek, dat later besproken werd in het boek ‘Human Sexual Response’ uit 1966. Dat boek en hun tweede boek, ‘Human Sexual Inadequacy’ uit de jaren ’70, werden bestsellers. Nog vele jaren traden zij op in talkshows en verschenen zij op de omslagen van tijdschriften.

Masters & Johnson trouwden in 1971. Hun huwelijk werd 20 jaar later ontbonden. Het Masters and Johnson Institute in St. Louis sloot in 1994. Masters overleed in 2001, Johnson dus in 2013.

Een docu over hun leven werd ‘Masters of Sex’ en inmiddels wordt er onder dezelfde titel gewerkt aan een biopic voor TV.

(NOVUM)

Lees ook:100-jarige seksuologe vindt dat mensen elkaar te weinig (aan)raken
Lees ook:Sacha Polak maakt film over lesbische liefde Virginia Woolf
Lees ook:Deze 10 wetenschapsters ontvielen ons dit jaar, maar blijven inspireren
Lees ook:Feminisme in een ‘besneden islamcultuur’ bezien door Hafid Bouazza
Lees ook:Onze samenleving staat stijf van de seks, maar heeft preutse principes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>