Onze samenleving staat stijf van de seks, maar heeft preutse principes

DeSeksparadoxDe Nederlandse samenleving is ervan doorspekt: seks!

Met de seksuele revolutie van de jaren ’60 namen we afscheid van de ouderwetse tijd van religieuze onderdrukking en omarmden we een moderne tijd van seculiere emancipatie.

Maar de revolutie bracht ons ook paradoxen en tegenstrijdigheden.

Zo is seksualiteit nu meer dan ooit publiek bespreekbaar en zichtbaar, maar blijven heteroseksualiteit en monogamie ook onder hedendaagse jongeren nog hardnekkig de norm.

Het feminisme blijft worstelen met een stoffig imago, terwijl vrouwen zowel op de arbeidsmarkt als in hun seksuele leven minder mogelijkheden tot ontplooiing hebben dan mannen.

De acceptatie van homoseksualiteit onder de Nederlandse bevolking is de afgelopen 40 jaar spectaculair toegenomen, maar tegelijkertijd is diversiteit op het gebied van seksualiteit en gender nog altijd geenszins probleemloos ingeburgerd.

En hoewel seksuele emancipatie lange tijd is gezien als exclusief verbonden aan linkse, progressieve ideologieën, speelt deze nu een fundamentele rol in de formulering van een rechtse, conservatieve politieke agenda.

Keer op keer blijkt de samenleving weerbarstiger in elkaar te zitten dan de voorvechters van de seksuele emancipatie in Nederland konden voorzien.

Prominente auteurs nemen ons mee in de wereld van seksonderwijs en pedofilie, tienergefriemel en genderopvattingen van de elite, etnische jongerenseks en dating, seksueel nationalisme en transgressie van seksuele normen. Daarmee hopen we visie en voeding te geven aan een van de meest opwindende onderzoeksterreinen in de sociale wetenschappen.

Seksuele emancipatie geldt meer en meer als het vlaggenschip van westerse idealen als persoonlijke bevrijding, gelijkheid en vooruitgang. Dat klinkt mooi, maar de redacteuren stellen dat de emancipatiebeweging in de praktijk op onvoorziene problemen stuit.

Ons denken over seksuele emancipatie is aan een grondige herziening toe, stelt ‘De Seksparadox’ dan ook prikkelend. Welke seksuele taboes bestaan er eigenlijk nog in Nederland? En hoe moeten we verder met emancipatie in de 21 ste eeuw?

Maandag 17 februari staan deze vragen van 20.00 tot 22.00 uur centraal tijdens het Kenniscafé in De Balie, waar ook het boek gepresenteerd wordt. Martijn van Calmthout (De Volkskrant) spreekt daar met Laurens Buijs (UvA), Gert Hekma (UvA), Marianne Cense (Rutgers WPF) en Sanne Koevoets (Universiteit Leiden).

‘De seksparadox, Nederland na de seksuele revolutie’, onder redactie van Laurens Buijs, Ingrid Geesink en Sylvia Holla, Boom Lemma uitgevers, €24,95

Lees ook:Seks en politiek bij Mette Ingvartsen
Lees ook:Het Vaticaan laat weer eens een seksistisch geluid horen
Lees ook:Feminisme in een ‘besneden islamcultuur’ bezien door Hafid Bouazza
Lees ook:Alleen voor vrouwen: het vallei-orgasme
Lees ook:Sylvia Holla studeert af op tiener-gefriemel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>