Religie-wetenschapster en genetica winnen Spinoza Premie

4 Nederlandse hoogleraren krijgen dit jaar de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding van de Nederlandse wetenschap. Ze ontvangen ieder 2,5 miljoen euro voor onderzoek.

De premie staat bekend als de Nederlandse Nobelprijs en wordt jaarlijks door NWO uitgereikt aan wetenschappers die tot de wereldtop behoren.

Dit jaar zijn dat 2 mannen en 2 vrouwen. Sinds 1995, het jaar van de eerste Spinoza Premies, wonnen 62 mannen en 15 vrouwen de prijs.

Dat meldt UtNieuws.nl.

De twee winnaressen zijn Birgit Meyer, hoogleraar religiestudies aan de Universiteit Utrecht, en Cisca Wijmenga, hoogleraar genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De mannelijke winnaars zijn René Janssen, hoogleraar moleculaire materialen en nanosystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven, en Aad van der Vaart, hoogleraar stochastiek aan de Universiteit Leiden.

Meyer is cultureel antropoloog en bestudeert religie. Volgens de jury overstijgt ze wetenschappelijke disciplines en combineert ze empirisch onderzoek met theoretische reflectie. ‘Ze heeft doorbraken bewerkstelligd en paradigma’s doorbroken’, aldus de jury. ‘Ze staat op het punt het onderwerp als wereldleider verder te brengen.’

Wijmenga deed genetisch onderzoek naar coeliakie, oftewel ernstige glutenallergie. Ze heeft het belang laten zien van het in kaart brengen van genen voor verschillende ziektes wereldwijd en ze wordt volgens NWO beschouwd als één van de wereldleiders op dit gebied. Ze leidde ook een grootschalig project waarin een genetisch profiel van Nederland is gemaakt.

Lees ook:José van Dijck eerste vrouwelijke president KNAW
Lees ook:Johanna Naber Prijs voor Ann Romeyns
Lees ook:Caroline van Eck & Bénédicte Fauvarque-Cosson krijgen Descartes-Huygens Prijs
Lees ook:Machtigste vrouw Nederlands onderwijs Louise Gunning opgestapt
Lees ook:Renske Keizer: bijzonder hoogleraar vaderschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>