Johanna Naber Prijs voor Ann Romeyns

Vandaag is de Johanna Naber Prijs uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- en/of gendergeschiedenis door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis en de Vereniging voor Gendergeschiedenis.

De winnares is Ann Romeyns met haar masterscriptie: ‘Het feministische geheugen. Onderzoek naar de omgang met het verleden in de tweede feministische golf in België (1970-1990)’…….

Zij wint hiermee eeuwige roem en een geldbedrag van €500,-.

De Johanna Naber Prijs is een jaarlijkse prijs voor Nederlandstalige afstudeerscripties op het gebied van vrouwen- en/of gendergeschiedenis en wordt dit jaar voor de elfde maal uitgereikt. Elke student aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit die een afstudeerscriptie schrijft op dit gebied, komt in aanmerking.

De prijs is vernoemd naar Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941). Zij was schrijver van talrijke historische studies en één van de oprichters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging , de voorloper van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Het doel van de prijs is om onderzoek op het gebied van vrouwengeschiedenis te bevorderen.

De jury, bestaande uit Mieke Aerts (bijzonder hoogleraar politieke geschiedenis van gender in Nederland aan de UvA), Gita Deneckere (hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit van Gent) en Remco van Hauwemeiren (winnaar Johanna Naber Prijs 2012), maakte een keuze uit elf inzendingen.

De prijs gaat naar Ann Romeyns, student Master Geschiedenis aan de KU Leuven, omdat de jury onder de indruk is van het gekozen onderwerp, de manier waarop zij bronnen heeft geraadpleegd en haar uiteindelijke verhaal. Geschiedenis van vrouwen en feminisme is waar Johanna Naber onder andere over schreef, Romeyns draagt bij aan de continuïteit van haar werk.

Met zowel schriftelijk bronnenmateriaal als interviews met sleutelfiguren uit de tweede feministische golf in België reconstrueert zij een stuk van de geschiedenis. Haar uiteindelijke verhaal is “mooi en zeer helder geschreven,” aldus het juryrapport.

Lees ook:Laura Nys wint Johanna Naber scriptieprijs
Lees ook:Conferentie ter ere van 80 jaar vrouwenarchief
Lees ook:Joke Smit Prijs 2015: inschrijving geopend!
Lees ook:De eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland: ‘werken en feesten vormen schoone geesten’
Lees ook:Prof. Lies Wesseling over de ‘donkere kanten’ van het feminisme

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>