Tsjitske Toering promoveert op vrouwelijke risicofactoren nierziektes

NierenDoor genderspecifieke medische onderzoeken en daaruit voortvloeiende behandellijnen gericht op mannen en vrouwen, kunnen betere resultaten worden bereikt.

Er is specifieke aandacht nodig voor zwangerschapsvergiftiging als risicofactor voor het ontstaan van hart-, vaat- en nierziekten op latere leeftijd.

Dat stelt Tsjitske Toering in haar specialistisch onderzoek, waarop zij vandaag promoveert aan de Universiteit Groningen.

Behalve grote geslachtsverschillen in de basale fysiologie, komen sommige ziekten vaker voor bij mannen of vrouwen. Ook kunnen ze anders verlopen, of kan de respons op een behandeling anders zijn voor mannen en vrouwen.

Zo hebben mannen een hoger risico op hart-, vaat- en nierziekte dan vrouwen die nog niet in de overgang zijn. Vrouwen hebben daarentegen te maken met cardiovasculaire risicofactoren die gerelateerd zijn aan doorgemaakte zwangerschappen.

Zo gaat pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) gepaard met een hoger risico op hart-, vaat- en nierziekten op latere leeftijd. Toering onderzocht de mechanismen die hieraan ten grondslag liggen, in het bijzonder de rol van de bloeddrukregulator het RAAS: de volumestatus en de lokale bloeddoorstroming en filtratie door de nier.

Toering trof inderdaad verschillen aan in het RAAS en de volumestatus tussen mannen en vrouwen. Daarnaast lijken ze blijvend (iets) minder goed te functioneren bij vrouwen die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad ten opzichte van vrouwen die een gezonde zwangerschap hebben doorgemaakt.

De resultaten ondersteunen het nut van aandacht voor geslachtsgebonden factoren, zowel in het onderzoek naar het ontstaan van hart-, vaat- en nierziekten, als in de behandeling.

Tsjitske Toering (1985) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Het onderzoek werd gefinancierd door de Nierstichting. Dr. Toering is maag-, darm- en leverarts in het Medisch Spectrum Twente (Enschede). De titel van haar proefschrift luidt: ‘Female renal health: translational studies on renal hemodynamics and the renin-angiotensin aldosterone system’.

Lees ook:‘De Hartstocht’: meer onderzoek naar hart- & vaat-ziektes van vrouwen
Lees ook:Je kunt vrouwen niet als mannen behandelen in de medische zorg
Lees ook:In Nederland meer vrouwen dood tijdens overgang dan in andere EU-landen
Lees ook:Welke vrouw wordt DJ bij Radio 2?
Lees ook:Man en vrouw zijn gelijk, maar niet bij de dokter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>