Je kunt vrouwen niet als mannen behandelen in de medische zorg

Iedereen reageert anders op medicijnen en behandelingen, ook al hebben ze dezelfde aandoening. Maar er is ook al een groot verschil tussen mannen en vrouwen.

Het probleem in de internationale gezondheidszorg is echter dat de man altijd de standaard is voor symptomen, diagnose, behandeling en natrajecten…….

Italiaanse wetenschappers ontdekten 5 gebieden waarin er grote verschillen zijn qua symptomen tussen de geslachten,

Het gaat om hart- en vaatziekten, kanker, leverziekten, osteoporose en farmacologie.

Wanneer een man bijvoorbeeld een hartaanval heeft, krijgt hij pijn aan de borstkas die via de linkerarm naar beneden uitstraalt. Vrouwen met hetzelfde voelen zich misselijk en klagen over pijn in de lage buikstreek.

Professor Professor Giovannella Baggio concludeert dat het frappant is dat experts nog steeds zo weinig weten over de verschillen tussen mannen en vrouwen, zeker wat betreft symptomen, sociale en psychologische factoren en de gevolgen hiervan voor behandeling en preventie.

Medisch onderzoek heeft zich in de afgelopen 40 jaren meerendeels geconcentreerd op mannelijke patiënten. Hartaandoeningen werden lang als typische mannenkwalen bestempeld, terwijl vrouwen simpelweg andere symptomen ervaren. Hoewel een hartaanval bij een vrouw vaak ernstiger en gecompliceerder is, ondergaat ze vaak niet de juiste checks, zoals een EKG.

Ook darmkanker treft vrouwen anders dan mannen. De behandeling is dezelfde, maar de tumoren reageren op andere chemotherapie en duiken ook in andere gebieden op.

Beide geslachten reageren sowieso anders op chemotherapie bij verschillende types van kanker. Vrouwen lopen daarbij ook meer risico op chronische hepatitis C vanwege hun vrouwelijke hormonen.

Osteoporose wordt vaak over het hoofd gezien bij mannen, omdat het als een vrouwenziekte beschouwd wordt.

Zelfs een andere lichaamsbouw heeft invloed op het effect van een thuismedicatie als aspirine. Het betreft de opnametijd van het lichaam en ook de andere hormoonhuishouding heeft hier invloed op.

Om medicatie veilig en efficiënt toe te dienen, en de dosering en de duur van de behandeling te bepalen, moeten artsen veel meer rekening houden met het geslacht van de patiënt, aldus professor Baggio. “De studie laat zien dat er meer onderzoek nodig is om fundamentele verschillen in behandelingen tussen mannen en vrouwen aan te tonen.”

Lees ook:Symptomen hartinfarct bij vrouwen worden vaak niet herkend
Lees ook:Man en vrouw zijn gelijk, maar niet bij de dokter
Lees ook:Nieuwe test spoort hartaanval bij vrouwen eerder op
Lees ook:‘Vrouwen zijn DE LUL in de gezondheidszorg’
Lees ook:Hartinfarct bij vrouwen kan zich wel uiten in pijn rechterarm

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>