Obese vrouwen hebben slecht voortplantings-materiaal

Polycystic-Ovary-IllustratiVrouwen met obesitas kunnen problemen hebben met de kwaliteit van hun eicellen.

Wetenschappers van het Departement Diereneeskunde van de UAntwerpen geven een dieet met veel verzadigde vetzuren daarvan de schuld.

Want bij dieren stelden de onderzoekers al vast dat een vetrijk dieet of een afwijkende gezondheid van het moederdier het milieu van de rijpende eicel kan beïnvloeden.

Zo ontdekten ze in het laboratorium dat bijvoorbeeld teveel verzadigde vetzuren tijdens de allerlaatste rijpingsfase van de eicel de ontwikkeling ernstig kan verstoren en na bevruchting de kwaliteit van het gevormde embryo negatief beïnvloedt, met alle gevolgen van dien.’

Doctoranda Sara Valckx stapte naar een aantal centra voor reproductieve geneeskunde en stelde vast dat ook bij vrouwen de samenstelling van het follikelvocht wordt beïnvloed door vetzuren.

“Onze resultaten wijzen daarenboven op een minder goede eicelkwaliteit bij obese vrouwen. Om dit nog verder te onderzoeken hebben we zelfs rundereicellen in de proefbuis blootgesteld aan het follikelvocht van deze obese vrouwen. Wat opviel was dat deze eicellen het duidelijk minder goed deden dan deze die werden blootgesteld aan follikelvocht van vrouwen met een normaal lichaamsgewicht”, aldus Valckx.

Een mindere eicelkwaliteit houdt rechtstreeks verband met een verlaagde embryokwaliteit, en dus een lagere kans op succesvolle implantatie en verdere zwangerschap.

Minder eicellen groeiden uit tot een embryo en diegenen die wel een embryo vormden, vertoonden een afwijkende stofwisseling. Het valt op dat deze effecten vooral door verzadigde vetzuren worden veroorzaakt.

Lees ook:Carrièrevrouwen die hun eitjes in de vriezer deden, hebben meer gemoedsrust
Lees ook:Facebook en Apple betalen eicellen invriezen voor hun werkneemsters
Lees ook:‘Stokkie voor later’: alle vrouwen voortplantings-materiaal invriezen
Lees ook:Als school kun je maar beter een vrouw aan het hoofd hebben
Lees ook:Vrouwen zijn slechter af na een TIA of herseninfarct

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>