Carrièrevrouwen die hun eitjes in de vriezer deden, hebben meer gemoedsrust

Ei voor later_persbeeld_webRGBZo’n 140 vrouwen uit België en Nederland hebben sinds 2009 minstens 1 eicel laten invriezen voor later gebruik in het UZ Brussel.

1 op de 3 denkt dat ze die niet nodig zal hebben….

Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) had al eicellen van jonge kankerpatiënten ingevroren, maar besloot ook alleenstaande vrouwen, om niet-medische maar sociale redenen, diezelfde kans te geven.

Waarom kiezen vrouwen voor deze procedure? “Omdat ze een kinderwens hebben maar geen partner, of een te prille relatie. Ongeveer 80% is single als ze bij ons aankloppen”, aldus dokter Dominic Stoop van het CRG vandaag in de De Standaard. “Het zijn vrouwen die ervoor kiezen om geen alleenstaande moeder te worden of donorsperma te gebruiken. Ze wachten liever op de ware.”

Hoewel het nog geen enkele keer tot een zwangerschap heeft geleid, zijn deze vrouwen erg tevreden met die beslissing. Vooral omdat het een zekere gemoedsrust heeft, zo blijkt uit vervolgonderzoek. Eenderde van de vrouwen die kiest voor ‘social freezing’ (zoals het fenomeen werd gedoopt), denkt zelfs dat ze haar ingevroren eicellen niet zal nodig hebben.

De 35 jarige filmmaakster Marieke Schellart worstelt met haar aftikkende biologische klok. Ze wil graag samen met een man een kind krijgen en opvoeden, maar haar prins op het witte paard is in geen velden of wegen te bekennen. Marieke besluit in 2009 haar eicellen te laten invriezen om zo haar vruchtbaarheid te verlengen. Een omstreden keuze die veel losmaakt in haar omgeving. Kijk naar haar DOKUMENT:

Lees ook:Facebook en Apple betalen eicellen invriezen voor hun werkneemsters
Lees ook:‘Stokkie voor later’: alle vrouwen voortplantings-materiaal invriezen
Lees ook:Complete eierstok kan in de diepvries
Lees ook:Een slimme (rijke) meid bevriest haar eitjes op tijd
Lees ook:Vrouw wil kind op de wereld zetten met eicel van overleden zus: mag dat?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>