Telepressure: of je maar z.s.m. je werkmailtjes wilt beantwoorden, ook buiten kantooruren

CommunicationEen nieuwe Amerikaanse studie heeft aangetoond dat voortdurend werkmails beantwoorden negatieve gevolgen heeft op de gezondheid.

De drang om welke conversatie dan ook voor of na het werk te vervolledigen, zou kunnen leiden tot slaaptekort en burn-outs.

Dat meldt TIME Magazine, in het kader van de Week van de Werkstress.

Meer dan de helft van de werkende mensen checkt zijn mails voor én na kantooruren, zelfs wanneer ze ziek thuis zijn.

Larissa Barber, assistent-professor psychologie aan de ‘Northern Illinois University’, vond dit een verontrustende situatie en dus deed ze onderzoek naar de gevolgen daarvan op de gezondheid. Haar studie werd gepubliceerd in de Amerikaanse wetenschappelijke krant ‘Journal of Occupational Health Psychology’.

Ze gaf het de naam ‘telepressure’, waarmee ze verwijst naar de drang om onmiddellijk te antwoorden op werkgerelateerde berichten, ongeacht het tijdstip waarop ze binnenkomen.

Werknemers die zich overgeven aan ‘telepressure’ slapen minder goed em lopen een groter risico om overspannen te worden of erger. Ze zijn (hoe paradoxaal) ook vaker afwezig op hun werk vanwege gezondheidsproblemen.

“Als mensen niet de tijd nemen om totaal bij te komen, raken ze in een staat van uitputting”, aldus de promovenda.. “Maar omdat het idee van grenzeloos werk zo nieuw is voor ons, weten we nog niet hoe we er juist mee moeten omgaan.”

Het fenomeen blijkt geen individueel probleem, maar een probleem van de werkvloer. Dat we de neiging hebben zo snel op e-mails te reageren, wordt bepaald door het gedrag van onze collega’s en door de sociale dynamiek op de werkvloer. We willen ook dat anderen snel antwoorden en dat conversaties volledig zijn, zodat onze taken sneller afgerond zijn.

“Ga naar je baas en vraag hem naar zijn of haar verwachtingen rond e-mails. Zo weet je direct of dit wel nodig is”. adviseert Larissa Barber. “Tegenwoordig praten we in mails zoals in echte face-to-face gesprekken en dus wordt er een snel antwoord verwacht, want in het echt stop je toch ook niet in het midden van een gesprek? Wees expliciet over het doel en de tijdspanne van je e-mail. Eindig met zinnen zoals ‘het is niet nodig op dit bericht te antwoorden’ of geef aan wanneer je beschikbaar bent om te beantwoorden.”
meditation

Lees ook:Direct na de vakantie: digitaal detoxen
Lees ook:Cabaretière parodieert irritante Instagram-celebs
Lees ook:Een powervrouw gaat niet in slippers en een hemdje aan haar werk
Lees ook:Nieuw blog ontbloot seksisme op werkvloer Hollywood
Lees ook:Zijn dit escortgirls of advocates?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>