Martine Prange doet onderzoek ‘van voetbalvrouwen tot vrouwenvoetbal’

martine-prange2Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport ter wereld. Ook in Nederland. Tijd voor een onderzoek.

En dat gebeurt ook. Martine Prange zal zich in haar studie ‘Van voetbalvrouwen tot vrouwenvoetbal’ richten op de professionalisering van het vrouwenvoetbal én de invloed die het heeft op emancipatie en integratie van meisjes……….

Daarover bericht Omroep West.

Behalve ex-profvoetbalster is onderzoek is Dr. Martine Prange, als onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Wijsbegeerte aan de Leidse universiteit.

Volgens haar wordt er sinds de professionalisering heel anders gekeken naar het vrouwenvoetbal: “Ik moest mij nog verantwoorden toen ik ging voetballen. Daar werd vreemd tegenaan gekeken. Nu vinden mensen het heel normaal.”

Toch is er nog een groot verschil tussen mannen- en vrouwenvoetbal. “Het vrouwenvoetbal staat nog in de kinderschoenen. Maar over 10 jaar zal dat anders zijn.”

Prange denkt dat de media daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. “Alles draait om het mannenvoetbal. Maar als ik de vrouwen van ADO Den Haag en Ajax dinsdag zie voetballen (3-3). Dan zie ik een hele leuke wedstrijd met zes doelpunten.”

Ze verwacht dat de aandacht voor het vrouwenvoetbal langzaam zal groeien. “Als ik kijk naar de vrouwen van FC Twente, dan draaien die over een paar jaar mee in de Europese top. Dan komt die aandacht vanzelf.”

Het 3-jarig onderzoek wordt financieel ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO). De Johan Cruyff Foundation en Triple Double Sportmarketing zijn ook betrokken bij het onderzoek. Samen hebben ze €592.000,= beschikbaar gesteld.

Het onderzoek van het instituut voor Wijsbegeerte aan de universiteit van Leiden werd dinsdag gepresenteerd in het Kyocera-stadion van ADO Den Haag en wordt eind augustus 2016 afgerond.

Lees ook:Voetballende vrouwen zijn het gesprek van de dag
Lees ook:Hoe in Nederland de vrouwen eindelijk aan de (voet)bal kwamen
Lees ook:Zlatan Ibrahimovic vindt vrouwenvoetbal tweederangs
Lees ook:Sepp Blatter ziet zichzelf als godfather van het vrouwenvoetbal
Lees ook:Martine Baay-Timmerman volgt Henk Krol op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>