Neerlands vrouwelijke wijsgeren hebben zich verenigd

VrouwelijkeFilosofenDe Society for Women in Philosophy (SWIP) heeft als doel de zichtbaarheid van vrouwen in de filosofie te vergoten, barrières voor hen weg te nemen, netwerkmogelijkheden te bieden en om te protesteren tegen discriminatie van vrouwen in de filosofie.

SWIP Nederland werd in april j.l. een feit……..

Op hogere posities aan filosofiefaculteiten zitten namelijk maar weinig vrouwen. Dat is nog minder dan op andere vakgebieden, zeker vergeleken met de andere geesteswetenschappen.

Zo zijn er onder de 19 Rotterdamse filosofen met een vaste aanstelling maar 2 vrouwen.

Annemie Halsema van de Vrije Universiteit is 1 vqn de 5 oprichtsters. “Ook op filosofiecongressen zijn er veel vaker mannelijke sprekers. Verder komen er in handboeken over filosofie maar weinig vrouwelijke filosofen voor, terwijl ze er wel zijn, zeker in de twintigste eeuw.”

De organisatie verzamelt gegevens van aantallen vrouwen die in de filosofie werken en in welke functie, en er worden lijsten van interessante vrouwelijke filosofen opgesteld die bijvoorbeeld op congressen kunnen spreken. Ook wordt gedacht over een mentorsysteem om jonge vrouwelijke wetenschappers te begeleiden en wordt een website opgezet.

Aanleiding voor de oprichting is de vorig jaar verschenen bundel ‘Vrouwelijke filosofen: een historisch overzicht’.

In 1972 werd al de Amerikaanse SWIP opgericht en ook in Engeland en Canada bestaat de organisatie. Inmiddels zijn er 10 mensen actief in Nederland, onder wie filosoof Maureen Sie van de EUR en Universiteit Leiden.

Lees ook:Marli Huijer is nieuwe ‘Denkeres des Vaderlands’
Lees ook:Tour de France vanuit vrouwen bekeken
Lees ook:Hoogstaande vrouwelijke wetenschappers zijn te bescheiden
Lees ook:Bankierster schrijft over vrouwonvriendelijke machowereld van Wall Street
Lees ook:Ewine van Dishoeck wordt president Internationale Astronomische Unie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>