Talent naar de Top: ‘Hou vol, weer iets meer vrouwen voor bedrijfsleven’

talentnaardetopHet aantal vrouwen met topfuncties in het bedrijfsleven is vorig jaar opnieuw licht toegenomen.

Tussen 2013 en 2014 steeg het aandeel vrouwen in de top bij de bedrijven gemiddeld van 19,8% naar 20,9%…….

Dat blijkt uit onderzoek onder een kleine 250 Nederlandse bedrijven die het zogeheten Charter Talent naar de Top hebben ondertekend.

De commissie die de vorderingen bijhoudt, drukt de politiek op het hart geen gas terug te nemen bij het stimuleren van bedrijven om meer vrouwen te benoemen op hoge posten in de directie en managementlagen daaronder.

Nederland loopt in vergelijking met het buitenland ver achter met het aantal vrouwen in de raden van bestuur (rvb) en in raden van commissarissen (rvc).

Het streefcijfer in Nederland is 30%. Daar voldoen nog maar weinig bedrijven aan. De wet die dit regelt, wordt dit jaar door de Tweede Kamer geëvalueerd.

‘Hou vol, zet beleid voort en continueer succesvolle bestaande initiatieven en stimuleer vernieuwing’, is de boodschap die de commissie aan Den Haag wil meegeven.

De cijfers die vandaag werden gepresenteerd, tonen aan dat de zelfregulering een effectief instrument is voor meer vrouwen aan de top.

Het Charter Talent naar de Top bestaat al sinds 2008 en het lijkt erop dat het initiatief nu vruchten begint af te werpen, aldus de commissie. Ondertekenaars van het charter presteren stukken beter dan bedrijven die dit niet hebben ondertekend.

Bijna 44% van de rvb’s en ruim 21 procent van de rvc’s van de ondertekenaars voldoen al aan het streefcijfer, tegen een kleine 9% en ruim 11% bij andere ondernemingen.

De commissie vraagt de politiek verder om te werken aan maatregelen die het makkelijker maken voor ouders om werk met de zorg van een gezin te combineren, zoals nieuwe regelingen voor zwangerschap en ouderschap.

Vrouwen zelf zouden daarnaast minder bescheiden moeten zijn en zouden meer kunnen wedijveren om in de top aan de slag te komen. Zij mogen zich best wat sterker bewust zijn van hun eigen kwaliteiten, is een van de aanbevelingen. Ook zouden ze in hun carrière de waarde van nevenfuncties meer moeten erkennen.

Lees ook:Te weinig vrouwen aan top bedrijfsleven is een gemiste kans
Lees ook:Gerdi Verbeet ziet een doorbraak, maar we moeten af van het ‘heilige huisvrouwen syndroom’
Lees ook:Meer vrouwen in topfuncties is niet alleen belangrijk voor vrouwen, maar ook voor de bedrijven zelf
Lees ook:In 2017 moet minstens 30% topambtenaren vrouw zijn
Lees ook:Heijmans zoekt en vindt vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>