Noord-Europa is de beste plek ter wereld voor moeders, Afrika de slechtste

PregnantBellyWorldSomalië is net als vorig jaar het slechtste land ter wereld voor moeders om te wonen.

De beste plek om als vrouw met kinderen te wonen is Noorwegen. Nederland staat na de Scandinavische landen op een 6e plek……

Dat blijkt uit de 16e  Mothers’ Index van Save the Children.

Daarbij wordt rekening gehouden met onder meer het niveau van de gezondheidszorg en het onderwijs, en met het inkomen en de sociale positie van de vrouw.

Traditioneel scoren vooral de Scandinavische landen erg goed. Zo neemt Noorwegen dit jaar de eerste plaats over van Finland, dat naar de 2e plaats zakt. IJsland, Denemarken en Zweden vervolledigen de top 5.

Opvallend is dat de Verenigde Staten pas op de 33 staat, nog 2 plekken lager dan vorig jaar, nog onder onder Kroatië, Zuid-Korea en Japan.

Volgens het rapport is het risico om in het kraambed te sterven in de VS 10x groter dan in Polen. Geen enkel ontwikkeld land doet het op dat vlak slechter dan de VS.

Ook Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali en Niger bengelen helemaal onderaan.

Save The Children concludeert tevens dat moeders het moeilijk hebben in groeiende steden waar het verschil tussen rijk en arm op vlak van overlevingskans groter wordt. Zo hebben steden in Bangladesh, Cambodja, Ghana, India, Kenia, Madagaskar, Nigeria, Peru, Rwanda, Vietnam en Zimbabwe de grootste kloof. Arme kinderen lopen er 3 tot 5x meer risico op overlijden dan hun rijkere leeftijdsgenoten.

Lees ook:In deze landen is het bepaald geen Moederdag!
Lees ook:Finland beste land ter wereld voor moeders, Nederland op 5
Lees ook:In Congo sterven 350x (!) meer vrouwen in het kraambed dan bij ons
Lees ook:Noord-Europa beste plek voor vrouwen, Congo en Afghanistan de slechtste
Lees ook:Het duurt tot 2133 eer de loonkloof weg is

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>