Noord-Europa beste plek voor vrouwen, Congo en Afghanistan de slechtste

RosiePeacePowerVolgens de Human Development Index (HDI) van United Nations is Noorwegen het meest ontwikkelde land ter wereld.

Nederland staat op de 4e plaats na Australië en Zwitserland………

Voor het opstellen van de jaarlijkse index houdt de VN rekening met o.a. armoede, ongelijkheid, onderwijs en veiligheid. Onderaan de lijst staan 18 Afrikaanse landen. Het Centraal-Afrikaanse land Niger is het minst ontwikkeld volgens deze index.

Hoewel de HDI-index in het algemeen nog steeds een vooruitgang laat zien, is die in alle regio’s vertraagd in de periode 2008-2013 ten opzichte van 2000-2008.

In de Arabische Staten, Azië, de eilanden in de Stille Oceaan, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied daalde de gemiddelde jaarlijkse groei in HDI met ongeveer de helft tussen die 2 periodes.

In 16 landen is de HDI voor vrouwen hoger of gelijk aan die voor mannen. Voor sommige van deze landen kan dit worden toegeschreven aan hogere opleidingsniveaus van vrouwen, zoals in Zweden Finland. Met name Scandinavische landen scoren hoog qua vrouwvriendelijkheid. Zo bleek uit andere onderzoeken ook IJsland te behoren tot een land waar het goed toeven is voor vrouwen.

Voor andere, waaronder een aantal Oost-Europese landen, komt de hogere plek in de index doordat vrouwen er een significant langere levensverwachting hebben.

In Afghanistan staan vrouwen er het slechtste voor: de HDI-index voor vrouwen is daar slechts 60% van die voor mannen. In Nederland is dat 96,8%.

BikiniVSBurka

Lees ook:Australië en de USA zijn de beste plekken om als vrouw te ondernemen
Lees ook:De Glazen Plafond Index 2015
Lees ook:Noord-Europa is de beste plek ter wereld voor moeders, Afrika de slechtste
Lees ook:Nederlandse m/v-kloof afgelopen jaar niet kleiner geworden
Lees ook:Anno 2014: 2200 slav(inn)en in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>