Bedrijven met vrouwen in de top renderen beter

RosieMovingUpBedrijven mét vrouwen in de raad van bestuur en/of de directie presteren beter dan ondernemingen waar alleen mannen de dienst uitmaken.

Alhoewel het nog niet duidelijk is hoe het oorzakelijk verband precies in elkaar steekt……..

Dat blijkt uit een onderzoek van de Zwitserse bank Credit Suisse onder 3000 bedrijven in 40 landen, in alle economische sectoren.

Bedrijven met een beurswaarde van meer dan 10 miljard dollar met minstens 1 vrouw in de raad van bestuur hebben een meerwaarde van 5% voor de koers van het aandeel.

Het rendement op eigen vermogen bedraagt sinds 2005 gemiddeld 14,1% bij vrouwelijke aanwezigheid, tegen 11,2% in bedrijven met alleen maar mannen in de boardroom.

De statistische gegevens suggereren dat diversiteit leidt tot betere prestaties, maar zo eenvoudig is het niet volgens de onderzoekers.

Want nemen de betere ondernemingen sowieso meer vrouwen aan? Of kiezen vrouwen zelf eerder voor succesvolle bedrijven? Of zorgen de vrouwen voor betere prestaties? Het antwoord is vermoedelijk een combinatie van de 3.

Eind 2013 bedroeg het aandeel vrouwen in raden van bestuur 12,7% in de onderzochte bedrijven tegen 9,6% aan het eind van 2010. Het aandeel vrouwen in de directies stond toen op 12,9%.

Vrouwen in uitvoerende functies zijn vooral te vinden op hr-, communicatie- en juridische afdelingen. Het aantal vrouwelijke CEO’s is slechts 4%.

Lees ook:Vrouwen beleggen beter en zorgen voor hoger rendement
Lees ook:Bedrijven met vrouwen in raad van bestuur doen het beter op de beurs
Lees ook:Onderzoek bewijst dat vrouwen-quota wel degelijk helpen
Lees ook:Zo krijg je als bedrijf vrouwen in de boardroom
Lees ook:Vlaamse studeert af op ‘het glazen plafond’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>