Zo krijg je als bedrijf vrouwen in de boardroom

DysfunctionBoardroomHet speelt blijkbaar in veel delen van de wereld: de man-/vrouw-verhoudingen in de top van bedrijven, in de raden van bestuur en in de raden van commissarissen is nogal scheef.

Belangrijker dan dat te signaleren is de vraag: wat eraan te doen?

Het Amerikaanse managementblad Harvard Business Review heeft deze tips:

1. Versterk groepsdynamieken.
Geef voldoende informatie aan alle nieuwe bestuursleden en werk aan teambuilding. Betrek alle bestuursleden in regelmatige sociale activiteiten zoals etentjes of jaarlijkse uitstappen. Beperk je niet alleen tot vergaderingen, maar zorg voor conference calls, videotelefoontjes en andere tools voor overleg tussen twee vergaderingen.

2. Maak een strategisch plan om je raad van bestuur diverser te maken.
Hanteer daarbij een brede opvatting van diversiteit: kijk welke ervaring, vaardigheden, bekwaamheden, perpectieven en gedragingen nodig zijn voor de raad van bestuur. Stel vervolgens rigoureuze selectieprocedures op gebaseerd op deze criteria.

3. Leid zelf meer vrouwen op.
Besteed binnen de raad van bestuur belang aan talentontwikkeling in het bedrijf. Rekruteer, ontwikkel en promoot op elk niveau van de organisatie een aantal goede vrouwelijke kandidaten. Maak binnen het bedrijf een ontwikkelpad voor toekomstige leiders met behulp van mentoren, opleiding en openlijke steun van het bestuur.

4. Evalueer de raad van bestuur streng.
Zorg voor een bedrijfscultuur waarin verantwoordelijkheid en verantwoording belangrijk zijn. Voorzie heldere processen om conflicten tussen bestuursleden te beheren en pak ongewenst gedrag van een bestuurslid meteen aan. Evalueer de prestaties van het bestuur en de leden. Verwijder bestuursleden die niet goed presteren.

Lees ook:Vrouwen bereiken meer in de boardroom
Lees ook:Onderzoek bewijst dat vrouwen-quota wel degelijk helpen
Lees ook:Getrude v/d Brink voorzitter RvB zorgorganisatie MIDDIN
Lees ook:Vlaamse studeert af op ‘het glazen plafond’
Lees ook:Tineke Hirschler in Raad van Toezicht Martini-ziekenhuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>