Sommig seksisme vinden vrouwen wel lekker

GraduateVrouwen zijn qua opportunisme natuurijk niks beter dan mannen.

Schreven we eerder al over de conclusie van Martin van Crefeld die zijn boek biet voor niks ‘De Bevoorrechte Sekse’ noemde; vandaag bereikt ons een studie over, laten we het maar noemen: opportunistisch seksisme……..

Het onderzoek van Matthew D. Hammond van de University of Auckland  (Nieuw Zeeland) werd gepubliceerd in het vakblad Social Psychological and Personality Science en spitst zich toe op een weinig onderzocht aspect van seksisme.

Volgens de Ambivalent Sexism Theory bestaan er 2 vormen: namelijk die als negatief worden ervaren en die als voordelig worden ervaren.

Eerstgenoemde wordt gemakkelijk herkend, zoals wanneer vrouwen intellectueel als minderwaardig worden bestempeld. De tweede vorm is subtieler. Wat eerst lijkt als positief tegenover vrouwen, heeft toch nog een onderliggende boodschap dat vrouwen afhankelijk zijn van mannen.

Het idee dat een vrouw financieel moet worden gesteund door een man, is daar een voorbeeld van. Kathleen Connelly van de University of Florida vat dit soort seksisme samen onder het motto: ‘vrouwen zijn geweldig, maar wel zwak’.

De Nieuw Zeelanders ondervroegen 2700 mannen en 1600 vrouwen aan de hand van stellingen zoals ‘vrouwen moeten worden beschermd door een man’ of ‘vrouwen zijn van nature goede verzorgers’. Een jaar later werd diezelfde groep opnieuw getest.

Het bleek dat vrouwen die vinden dat hen het beste toekomt, ‘goedaardig’ seksisme soms aanmoedigen, omdat het hen kan beschermen. Deze groep wil zich uniek voelen en dan helpt het om gekoesterd te worden door een man. Deze emotie werd was na een jaar nog sterker, terwijl er bij de mannen geen verschil was.

Het verband tussen waar vrouwen menen recht op te hebben en het goedkeuren van sommige vormen van seksime, kunnen niet buiten de culturele context worden gezien. Het onderzoek werd immers uitgevoerd in Nieuw Zeeland, waar vijandelijke en aggresieve vormen van seksime relatief minder vaak voorkomen, zo benadrukt Hammond.

“Eerdere studies wezen uit dat wanneer deze bedreigingen er wel zijn, vrouwen soms akkoord gaan met vormen van ‘goedaardig’ seksisme uit zelfbescherming, omdat het de zorg en de bescherming van hen bevordert.”

Lees ook:Wetenschappelijk onderzoek naar seksisme stuit op …. seksisme
Lees ook:Aleqa Hammond wordt eerste vrouwelijke premier van Groenland
Lees ook:Hoffelijke mannen bezondigen zich aan goedbedoeld seksisme
Lees ook:Maandblad OPZIJ verzamelt alledaags seksisme
Lees ook:Smartegeld voor prostituee die seksueel geïntimeerd werd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>