Oost Duitse vrouwen leven langer dan de West Duitse

Deutschland,BerlinVrouwen geboren tussen 1946 en 1950 die in de voormalige DDR zijn opgegroeid, leven duidelijk langer dan vrouwen die aan de andere kant van het prikkeldraad, in de Bondsrepubliek Duitsland hun eerste stapjes zetten.

In het westen gingen veel meer vrouwen van deze generatie roken dan in het oosten. Nu, na 60 jaar, vertaalt zich dat in hogere sterftecijfers. De vrijheid in het westen was zo gezond blijkbaar nog niet………

In de Bondsrepubliek stierven tussen 2005 en 2009 per 1000 vrouwen uit deze geboortejaren 4,2. In het oosten ligt dat cijfer op 3,7. In West-Duitsland rookt 44 procent van de vrouwen van eind vijftig, in de voormalige DDR 30 procent.

De cijfers zijn opmerkelijk omdat altijd werd aangenomen dat je voor een hoge levensverwachting vooral superieure medische zorg, een hoge levensstandaard en goede medicijnen nodig hebt. Dat was in het westen duidelijk beter geregeld. Nu blijkt dat roken al deze zaken in één klap irrelevant maakt. Wie flink opsteekt, leeft gemiddeld veel kort, goede ziekenhuizen of niet.

De onderzoekers zijn zeer benieuwd naar de sterftecijfers van vrouwen geboren in de jaren ’60 en ’70. Die gaan ze de komende tijd bestuderen. In deze jaren ging het rookgedrag van vrouwen uit West-Duitsland en de DDR langzaam gelijk lopen. Dat moet terug te vinden zijn in de snelheid waarmee deze vrouwen nu sterven.

 

Lees ook:Angela Merkel steekt rozen in de voormalige muur, Dorothea Ebert speelt Bach
Lees ook:100 jaar kopzorgen van vrouwen X: Duitsland
Lees ook:Auschwitz 70 jaar later: Angela Merkel hamert op Duitse verantwoordelijkheid
Lees ook:In Duitsland mogen baby’s nu als androgyn geregistreerd worden
Lees ook:Nieuwe Angela Merkel geboren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>