Auschwitz 70 jaar later: Angela Merkel hamert op Duitse verantwoordelijkheid

Zo’n 300 overlevenden van Auschwitz zijn in het voormalige naziconcentratiekamp samengekomen om de bevrijding ervan, vandaag zeventig jaar geleden, te herdenken.

De herdenkingsplechtigheid vindt plaats in het voormalige naziconcentratiekamp in het zuiden van Polen, waar tussen 1940 en 1945 1,1 miljoen mensen, voornamelijk joden, zijn gedood.

Naast de overlevenden zullen ook staatshoofden en regeringsleiders aanwezig zijn, onder wie de president van Duitsland, Polen, Frankrijk en Oekraïne. Een opvallende afwezige is de Russische president Vladimir Poetin.

Sinds de annexatie van het Oekraïense schiereiland bij Rusland staan de relaties met het Westen gespannen. Vooral Polen was erg kritisch voor het Russische beleid in Oekraïne. Er is wel een Russische delegatie aanwezig.

Auschwitz is tot een van de meest schrijnende symbolen van de Holocaust uitgegroeid, waarin zes miljoen joden zijn omgekomen. Auschwitz-Birkenau werd op 27 januari 1945 bevrijd door het Rode Leger. Twee jaar later werd het een museum.

Gisteren zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat de Duitsers een niet-aflatende verantwoordelijkheid hebben om alle vormen van antisemitisme en racisme te bestrijden.

Lees ook:70 jaar na Auschwitz: Klara (101) overleefde, omdat het gas op was
Lees ook:Onderzoek naar nu 90 jarige vrouwelijke kampbeul Auschwitz
Lees ook:Miss Holocaust-overlevende: Auschwitz nr 80277
Lees ook:Johanna ter Steege in Franse film over Auschwitz
Lees ook:Antonina’s Dierenrtuin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>