Liefde maakt vrouwen nog vaak blind voor eigen financiële positie

huisjeboompjebeestje3 miljoen Nederlandse vrouwen zijn niet in staat om zelf in hun levensonderhoud te voorzien.

Meer dan de helft is in mindere of meerdere mate afhankelijk van haar partner, familie of de overheid.

Ze verdienen minder dan €900,- netto per maand of hebben een uitkering.

Velen hebben een te rooskeurig beeld van hun toekomst. Zij zijn zich niet of nauwelijks bewust van de financiële risico’s die lopen………..

Niet alleen minister Jet Bussemaker waarschuwt hiervoor, maar het blijkt eveneens uit onderzoek dat Aletta E-Quality deed in opdracht van Delta Lloyd Foundation onder ruim 1300 niet economisch zelfstandige vrouwen.

Deze vrouwen ervaren hun eigen financiële positie niet als riskant. Zij denken dat een beperkt eigen inkomen voldoende is voor financiële onafhankelijkheid. Zo voelen zij dat althans.

Vrouwen met een partner en kinderen hechten nog het minste belang aan een eigen inkomen. Met andere woorden: het ideaalbeeld van huisje, boompje, beestje maakt dat vrouwen blind worden voor de realiteit. 1 op de 3 huwelijken sneuvelt en de helft van de andere vormen van relaties.

Vrouwen denken een gelijkwaardige regeling te zijn aangegaan met hun partner, waarbij (meestal) hij voor het (hoofd)inkomen zorgt en zij voor de kinderen. Zij denken niet dat hen iets kan overkomen dat hun positie negatief beïnvloedt, zoals scheiding, verweduwen, werkloosheid en ziekte.

Een deel van de vrouwen laat het regelen van hun financiële zaken over aan hun partner of iemand anders. Zij hebben vaak het idee dat ze dit zelf niet kunnen.

De volgende factoren spelen een rol bij het versterken van de financiële zelfredzaamheid: het besef van de eigen inkomenspositie, hun financiële afhankelijkheid daarin, risico-perceptie en financieel zelfvertrouwen.

Lees ook:Vrouwen die gehuurd wonen, zijn slecht voorbereid op het wegvallen van hun man
Lees ook:Steeds meer Amerikaanse vrouwen zijn hoofdkostwinner
Lees ook:‘De moderne, zorgende huisvader is een sprookje’
Lees ook:Nederlandse vrouwen worden lui van een rijke man
Lees ook:Helft Nederlandse vrouwen financieel op eigen benen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>