Nederlandse vrouwen worden lui van een rijke man

Vrouwen die met een goedverdienende man huwen zelf minder hard gaan werken, maakt Nederlandse dames een uitzondering op de regel.

In de meeste Europese landen heeft een succesvolle man meestal ook een goede invloed op de eigen carrière van zijn vrouw………..

Zo ontdekte Anja Abendroth. Zij promoveert deze week op haar onderzoek ‘Working Women in Europe: ‘How the Country, Workplace, and Family Context Matter’ aan de Universiteit Utrecht.

In de meeste Europese landen stimuleert een hoog inkomen van de man het inkomen van zijn vrouw, in sommige landen is er geen invloed. “Een mogelijke verklaring voor het positieve effect luidt dat een goedverdienende partner een goed netwerk heeft waar zijn vrouw ook gebruik van kan maken om haar carrière op te bouwen. Bovendien is de man misschien goed in salarisonderhandelingen en kan de vrouw daar ook wat van opsteken. Een andere verklaring luidt dat de man met zijn ambities zijn vrouw als het ware ‘aansteekt’.”

Dat geldt dus niet voor Nederlandse vrouwen. “Dat komt waarschijnlijk door de hogere Nederlandse koopkracht. Momenteel verandert dat waarschijnlijk door de crisis, maar lange tijd was de koopkracht in Nederland veel hoger dan in de meeste andere Europese landen. Wanneer het inkomen van de man hoog is, en de koopkracht ook, kan een gezin best een goede levensstandaard hebben met één of anderhalf inkomen.”

Ook belangrijk: wat doet de man eigenlijk in het huishouden? Wanneer hij ook stofzuigt, kinderen naar bed brengt en de badkamer schoonmaakt, heeft dit positieve effecten op de arbeidsparticipatie van de vrouw. Zij heeft dan een beter inkomen en werkt meer dan de vrouwen die een man hebben die geen vinger uitsteekt in het huishouden.

Lees ook:Helft Nederlandse rechterlijke macht is vrouwelijk
Lees ook:IJsland: het vredigste en vrouwvriendelijkste land ter wereld
Lees ook:Werkende moeders ‘kweken’ hoogopgeleide dochters en zorgende zonen
Lees ook:Hoe meer seksisme, hoe slechter het gaat met de economie
Lees ook:Carrière van vrouwen zorgt voor evenwichtiger verhoudingen in gezin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>