Vrouwen zijn de echte flex-werkers

ChristaHubersIct-middelen, zoals laptops en mobiele telefoons, maken het mogelijk om betaald werk, maar ook bijvoorbeeld vrijetijdsactiviteiten, steeds meer gefragmenteerd over verschillende tijdstippen en locaties te verrichten.

Het gebruik ervan leidt zowel tot een hogere als een lagere fragmentatie van activiteiten………

Dit blijkt uit promotieonderzoek van Christa Hubers van de Universiteit Utrecht.

Dagelijkse activiteiten zijn tegenwoordig minder gebonden aan vaste tijd en plaats. Vrouwen zijn volgens de promovenda mobieler te zijn dan mannen.

Werken wordt dan bijvoorbeeld afgewisseld met sporten, de kinderen ophalen, of de boodschappen doen. Of er wordt gewerkt op voorheen minder gebruikelijke locaties, bijvoorbeeld vanuit huis, de trein, of in een café.

In hoeverre activiteiten daadwerkelijk meer gefragmenteerd raken was tot op heden echter nog niet uitvoerig wetenschappelijk onderzocht. Het onderzoek van Christa Hubers toont aan dat het gebruik van ict tot zowel een hogere als een lagere fragmentatie van activiteiten kan leiden.

In haar onderzoek ontwerpt zij allereerst een methode om de mate van fragmentatie te bepalen. Hiermee heeft zij vervolgens dagboekgegevens van zo’n 700 respondenten uit Utrecht en omgeving geanalyseerd. De resultaten hiervan tonen aan dat naarmate mensen meer ict gebruiken, hun activiteiten in het algemeen meer gefragmenteerd worden.

Toch waren er ook gevallen waar dit juist minder was. Dit toont aan dat ict-middelen zowel gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld op verschillende tijdstippen en locaties te werken, maar dat ze ook als compensatie kunnen dienen wanneer dit niet mogelijk is.

De gevolgen van ict-gebruik voor waar en wanneer mensen activiteiten verrichten, zijn verschillend bij mannen en vrouwen. Daarbij blijkt dat vrouwen beter met deze mobiliteit om kunnen gaan dan mannen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn van belang voor beleidsmakers op het gebied van ruimtelijke ordening en transport, die tot op heden bij de vraag naar voorzieningen en de bijbehorende infrastructuur nog vaak uitgaan van redelijk vaststaande activiteitenlocaties- en tijdstippen.

Lees ook:Vrouwen werken in hun leven 4 jaar meer dan mannen
Lees ook:Mensen die aan sport doen, hebben hoger salaris
Lees ook:Vrouwelijke stagiairs krijgen minder vergoeding dan mannelijke
Lees ook:Ook jongens van nu vinden vrouwen in games te geseksualiseerd
Lees ook:Als school kun je maar beter een vrouw aan het hoofd hebben

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>