Hogeropgeleide vrouwen discrimineren minder bij solliciaties

GekleurdeSchapenRenske wel, Samira niet. Joris ook, maar Rashid weer niet.

Werkzoekenden die hun cv op internetdatabanken zetten, hebben meer kans op een reactie met een Nederlandse naam dan met een Arabisch…….

Dat concludeert sociologe Lieselotte Blommaert in het proefschrift waar ze volgende week op promoveert aan de Universiteit Utrecht.

In totaal heeft ze ruim 600 cv’s 11 weken per stuk online gezet op verscheidene cv-databanken en in meerdere sectoren en regio’s in Nederland.

“Het is nu natuurlijk sowieso een ongunstige tijd voor mensen die werk zoeken door de crisis. Cv’s werden maar heel weinig bekeken, maar dan nog was er een duidelijk verschil tussen mensen met een typisch Nederlandse naam en mensen met een Arabische naam.”

Nederlanders werden gemiddeld 10x bekeken, allochtonen 6x.

Een volgende stap is dat het cv wordt opgevraagd of iemand op gesprek wordt uitgenodigd, dat gebeurde veel vaker bij de zogenaamd Nederlandse sollicitanten, het verschil was 60% in het voordeel van de Nederlanders.

Blommaert zag weinig verschil in verschillende regio’s of vacatures. “Eigenlijk werd overal ongeveer evenveel gediscrimineerd.”

Uit eerdere, deels vergelijkbare onderzoeken bleek ook dat mensen op hun etnische achtergrond worden beoordeeld bij het zoeken naar werk. Zo werd in een ander onderzoek onder meer met een brief op vacatures gereageerd, ondertekend met een Nederlandse naam of duidelijk buitenlandse naam. Ook hier was de eerste groep in het voordeel.

Uit de promotie van de sociologe blijkt onder meer dat vrouwen en hoger opgeleiden minder discrimineren dan mannen en lager opgeleiden.

“Het is interessant voor vervolgonderzoek om verder te bekijken waarom er gediscrimineerd wordt”, aldus de promovenda. “En of dat meer gebeurt als het economisch slecht gaat.”

Haar huidige onderzoek toont dat wel al aan, maar het is volgens Lieselotte Blommaert belangrijk om dat dieper te onderzoeken.

Lees ook:Of vindt u dat het wel klaar is met de emancipatie van vrouwen?
Lees ook:Hoger opgeleiden zijn slanker
Lees ook:Hoogopgeleide vrouwen pakken het vaakst de fiets
Lees ook:De Nederlandse vrouw: witte legging, birkenstocks, tuniekje, elastiekje in haar, klaar!
Lees ook:Emancipatie vrouwen heeft het klassenverschil vergroot

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>