Emancipatie vrouwen heeft het klassenverschil vergroot

RosieWithHusbandVroeger trouwden dokters met verpleegsters en directeuren met secretaresses, om de doodeeenvoudige reden dat er nog maar weinig of geen vrouwelijke artsen en topvrouwen bestonden.

Tegenwoordig trouwen steeds meer hoger opgeleiden en/of succesvolle mensen binnen hun eigen beroep en binnen hun eigen inkomensklasse.

Dat betekent een groter verschil tussen arm en rijk ……

Dit fenomeen, de zogenaamde ‘assortative mating’ is het gevolg van gendergelijkheid en drukt nu zijn stempel op de ongelijkheid tussen gezinnen onderling.

Een onderzoek honderdduizenden paren bevestigt het verband tussen gendergelijkheid en inkomensongelijkheid. In 1960 trouwde een kwart van alle mannen met een universiteitsdiploma met een even hoog opgeleide vrouw. In 2005 was dat opgelopen tot liefst 48%.

De zogenaamde Gini-coëfficiënt, dat de mate van ongelijkheid uitdrukt, steeg dan ook van 0,34 tot 0,43 in de afgelopen halve eeuw.

Dit is een natuurlijke ontwikkeling. Mensen die een gelijkaardige opleiding hebben genoten, werken vaker samen en vinden elkaar sneller aantrekkelijk. De economische gevolgen worden steeds zichtbaarder.

In 1960 verdiende een gezin met 2 gediplomeerden 76% meer dan het gemiddelde. In 2005 was dat verschil opgelopen 119%.

Relaties tussen succesvolle vrouwen en minder succesvolle mannen, het zogenaamde ‘downdaten’, komen relatief weinig voor. Terwijl in de jaren 1960 het typische ‘Mad Men’-scenario van een rijke baas die trouwt met zijn secretaresse vaak voorkwam, is dat nu vele malen minder. Het omgekeerde scenario van de ‘toyboys’ is in opmars, maar niet wijdverbreid.

Een gezin dat uit een hoogopgeleide vrouw en een man zonder middelbare schooldiploma bestaat kon in 1960 nog altijd 40% meer verdienen dan het nationale gemiddelde. In 2005 verdiende zo’n gezin echter 8% minder.

“Vrouwen hebben nu veel meer keuze dan vroeger en dat is de reden waarom de trend van inkomensongelijkheid moeilijk om te keren zal zijn,” aldus magazine ‘The Economist’.

Lees ook:Gezin is beste af met de vrouw als hoofd-kostwinner
Lees ook:Feminisme is de manier om mannen vrij te maken
Lees ook:Van gelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt iedereen beter
Lees ook:Vrouwelijke stagiairs krijgen minder vergoeding dan mannelijke
Lees ook:Hoe vrouwen worden afgeschilderd in de top 500 van Hollywood

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>