Prof. Brené Brown: van meten = weten naar een bezield leven

brene-brown-vulnerability-speech-anatomyAls ze had geweten dat haar toespraak over kwetsbaarheid op de TED-conferentie wereldwijd bijna 9 miljoen keer zou worden bekeken, had ze in eerste instantie liever nooit publiekelijk over haar zenuwinzinking verteld.

De Amerikaanse Brené Brown onderzocht als research professor bij de University of Houston College of Social Work al jaren onderwerpen als authentiek leiderschap, moed en schaamte.

In haar beginjaren als onderzoeker geloofde ze nog heilig in het mantra ‘als je het niet kunt meten, bestaat het niet……’

Dat meldt magazine Management Team dat een interview had met Professor Brown.

Ze raakte in een crisis toen ze ontdekte dat haar eigen leven nauwelijks aan de voorwaarden van een bezield leven voldeed. Uit haar onderzoeken en talloze interviews kwam bijvoorbeeld naar voren dat perfectionisme ~waar ze naar eigen zeggen veel last van heeft~ juist niets bijdroeg aan een gevoel van eigenwaarde en het streven naar kwaliteit.

Intellectueel begrijpen wat er nodig is om effectief en gelukkig te zijn, bleek iets anders te zijn dan deze kennis in de praktijk te brengen. Een bezoek aan een therapeute en een nieuwe kijk op haar onderzoeksgegevens leverden Brown het inzicht op dat kwetsbaarheid de sleutel is tot een vervuld bestaan.

Of dat nou in een relatie is, een gezin of in organisaties. Haar toespraak uit 2010 sloeg in als een bom. Ze dacht en hoopte dat een paar honderd mensen zouden kijken. Het bleken er miljoenen te zijn.

Lees ook:Haar TEDx-lezing werd inmiddels 6 miljoen keer bekeken
Lees ook:Vrouwen zijn slechter af na een TIA of herseninfarct
Lees ook:Het aantal vrouwen in topfuncties stijgt, maar met een slakkengang
Lees ook:Seksisme uit een hele oude doos
Lees ook:De galeriehoudster geeft zich bloot: 25 jaar vrouwelijk landschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>