Iran reduceert vrouwen tot babyfabriekjes

RosieIranAmnesty International heeft zware kritiek op twee wetsvoorstellen die in Iran op tafel liggen.

Volgens de mensenrechtenorganisatie vormen die wetsvoorstellen een ernstige bedreiging voor de seksuele en reproductieve rechten van meisjes en vrouwen…..

Daarover schrijft Knack.be vandaag.

Een eerste wetsvoorstel wil de toegang tot voorbehoedsmiddelen zwaar beperken, vrijwillige sterilisatie en seksuele voorlichting verbieden en budgetten voor gezinsplanning verder ontmantelen.

Met het tweede voorstel wordt trouwen op jonge leeftijd en vele bevallingen aangemoedigd. Bij tewerkstelling wordt in volgorde de voorkeur gegeven aan getrouwde mannen met kinderen, dan getrouwde mannen zonder kinderen, vervolgens getrouwde vrouwen met kinderen.

Wie niet in deze categorieën valt, komt allerlaatst in aanmerking. Ook wordt echtscheiding voor vrouwen verder bemoeilijkt, terwijl het voor mannen eenvoudig blijft.

Amnesty concludeert dat vrouwen zo tot babyfabriekjes gereduceerd worden die niet vrij mogen beslissen over hun lichaam.

Het eerste voorstel is al goed op weg om wet te worden, het tweede wordt volgende maand behandeld in het parlement.

“Deze wetsvoorstellen zullen discriminatie verankeren en de rechten van vrouwen en kinderen decennia terugdraaien”, aldus Hassiba Hadj Sahraoui, Amnesty’s vicedirecteur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Amnesty vreest voor meer ongewenste zwangerschappen en daardoor ook gevaarlijkere, illegale abortussen. Bovendien zou daardoor ook HIV verder verspreid raken.

De wet in Iran is al heel nadelig voor vrouwen. In tegenstelling tot wat de Iraanse overheid beweert, is volgens Amnesty discriminatie en geweld tegen vrouwen wijd verspreid en zit deze ook in de wet. Zo heeft een man geen onderhoudsplicht voor een echtgenote die haar plichten niet vervuld, bijvoorbeeld door hem seks te onthouden of door zonder toestemming het huis te verlaten.

Lees ook:Amnesty International haalt zich woede op de hals vanwege voorstel sekswerk
Lees ook:Reyhaneh Jabbari vanochtend in Iran opgehangen
Lees ook:Vrouw van Abdullah al-Mansouri schrijft Koning Willem-Alexander
Lees ook:Vrouwen die na hun 30ste trouwen en een nestje bouwen, krijgen hoger salaris
Lees ook:Iran verbiedt sterilisatie voor vrouwen bij wet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>