Vrouwelijke spuitgasten gevraagd

BrandweerVrouwenMet een nieuwe wervingscampagne wil het brandweerkorps van Son en Breugel vooral vrouwen warm maken voor het vrijwilligerswerk bij de brandweer.

Het dorp heeft een korps dat alleen uit mannen bestaat.

Het leger en de marine werken al jaar en dag met mannen en vrouwen. Veel andere brandweerkorpsen uit de regio werken met de brandweervrouw.

Er is dan ook gestart met de campagne: ‘Brandweer alleen mannenwerk? Ech niet…..’

Postcommandant Harry van Uden: “Het korps is op zoek naar vrouwen die interesse hebben in het brandweervak. Dat vrouwen in een brandweerkorps niet onderdoen voor mannen is een ervaringsfeit. In onze zoektocht naar vrijwilligers gaan we mee met de tijd. We gaan nieuwe bronnen aanboren en vissen uit de grote vijver die er is. Het gaat om vrouwen die wonen en werken in ons dorp, fysiek fit zijn en in staat zijn om binnen de regels van de Arbo-wet aan alle activiteiten van het brandweerkorps mee te doen.”

Binnenkort organiseert het brandweerkorps workshops. Deelnemers doen mee aan een actief programma. “Zij gaan ervaren wat het brandweervak inhoudt: meerijden op de wagen, lopen met ademlucht, werken in koppels, blind werken met een kap op. Je moet de uitdaging zien om mensen te helpen. Je komt hier niet om je nagels te verzorgen of je wangen te poetsen. Als het dragen van een warm pak en warmte je al te veel is, moet je er niet aan beginnen.”

Collegialiteit en teamgeest zijn belangrijk. Van Uden vergelijkt een brandweerkorps met een voetbalelftal.

“Van de spelers wordt verwacht dat zij naar de wekelijkse oefenavond komen. Omdat je in koppels werkt, hoef je het nooit alleen te doen. Het korps investeert in je opleiding. Door ervaring leer je.”

Berry Vercoelen van het brandweerkorps Son en Breugel benadrukt het onderlinge respect en begrip. “Het moet klikken. Het is de basis die er binnen een brandweerkorps moet zijn.”

Net als Van Uden is hij groot voorstander van de brandweervrouw. “Als gesprekspartner zijn vrouwen bovendien vaak genuanceerder in taalgebruik. Ik stel hun standpunten en benaderingen op prijs. Zij hebben net weer een andere kijk op zaken.”

Binnen het mannenbolwerk van het korps betekent de komst van de brandweervrouw een cultuuromslag. Van Uden: “Waren veel brandweermannen aanvankelijk nog afwijzend, aan de start van de wervingscampagne staat het merendeel open voor de komst van de brandweervrouw. Hiermee is de eerste drempel genomen.”

 

Lees ook:Vrouwen waren altijd eerder bereid tot nieuwe taal leren
Lees ook:Zenderbaas Justine Huffmeijer gaat van Net 5 naar RTL 5
Lees ook:Discussie vrouwen in VS-leger laait op na te zware fitheidstest
Lees ook:Vanaf volgend jaar ook vrouwen bij elitekorps Mariniers
Lees ook:Meidendag bij de Koninklijke Marine

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>