Vrouw wil kind op de wereld zetten met eicel van overleden zus: mag dat?

IVFEen Zweedse wil een kind op de wereld gaan zetten voor haar overleden zus.

Met eicellen die de overleden vrouw voor haar dood liet invriezen, wil zij nu een kind baren en de diepste wens van haar zus laten uitkomen.

De vraag is nu of dit legaal kan. De Zweedse regelgeving met betrekking tot het draagmoederschap is streng………..

De vrouw heeft om een uitzondering gevraagd bij de Nationale Raad voor Gezondheid en Welzijn. “Samen met onze ouders hadden we nog een wens. We wilden onze zus gelukkig maken en dat kan alleen als ik haar kind draag”, is haar argument.

De overleden vrouw maakte haar wens ook duidelijk kenbaar. ‘Ik draag de rechten over het gebruik van mijn eicellen over aan mijn zus. Het is mijn diepste wens dat ze na mijn dood gebruikt worden voor in-vitrofertilisatie’, schrijft zij in haar wilsbeschikking .

De zus wil nu de eicellen desnoods meenemen naar het land waar ze woont. Daar is het draagmoederschap soepeler gereglementeerd.

Intussen heeft de Zweedse Nationale Raad voor Medische Ethiek al aangegeven dat ook het draagmoederschap in Zweden aangepast moet worden. Ze houdt een pleidooi voor een versoepeling van de regels. Het moet volgens de Raad kunnen op voorwaarde dat elke vorm van winstbejag uitgesloten blijft. “De meerderheid van de Raad is tot het besluit gekomen dat het ethisch aanvaardbaar is om eicellen van overleden vrouwen aan te wenden, zij het wel onder strikte voorwaarden”, aldus Lotta Eriksson, secretaresse van de Raad.

Vertegenwoordigers van de Zweedse Vereniging van Vrouwelijke Artsen en de Zweede Vrouwenlobby zijn echter tegen.. Ze beschouwen ook het surrogate moederschap als een ernstige misdaad tegen de mensenrechten van de vrouw. Het is dus nog lang niet zeker of de vrouw de ultieme wens van haar overleden zus in vervulling zal kunnen laten gaan.

Lees ook:Thaise babyfabriek was ‘big business’
Lees ook:Facebook en Apple betalen eicellen invriezen voor hun werkneemsters
Lees ook:Carrièrevrouwen die hun eitjes in de vriezer deden, hebben meer gemoedsrust
Lees ook:Een slimme (rijke) meid bevriest haar eitjes op tijd
Lees ook:‘Stokkie voor later’: alle vrouwen voortplantings-materiaal invriezen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>