Niet reanimeren-tattoo van 91 jarige Nelly Bolten zwengelt discussie aan

NellyBoltenNietReanimerenDe 91-jarige Haagse Nelly Bolten is sinds vorige week een bekendheid in ons land. Meer nog: haar borstkas.

Daar heeft ze met ‘koeienletters’ NIET REANIMEREN op laten tatoeëren, met daaronder nog het zinnetje ‘ik ben 91+.

Bolten blijkt hiermee een trendsetter, want tattoo-shops krijgen tegenwoordig meer van dit soort verzoeken en ook leidt haar duidelijke actie tot een discussie over dit onderwerp…..

Eerder heeft zal al op beide armen een ‘reanimeer me niet’-tattoo laten zetten, maar om er echt zeker van te zijn dat ze niet gereanimeerd wordt, heeft ze de tekst nu op haar borst laten vereeuwigen.

“De wens van de wilsbekwame patiënt is absoluut”, aldus cardioloog dr. Peters van het AMC vandaag in De Telegraaf. “Bij het zien van een niet-reanimatietatoeage kan ik mij haast niet voorstellen dat er medici zijn die toch starten met reanimeren.”

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde verklaarde n.a.v. de actie van Bolten dat een dergelijke tatoeage onvoldoende zou zijn om de reanimatie níet te starten.

Maar Dr Peters noemt het ‘beschamend voor de geneeskunde’. “Kennelijk is er onvoldoende vertrouwen van patiënten in de huidige methoden.”

Volgens de ambulancediensten is een tatoeage echter niet rechtsgeldig. Een verklaring van de huisarts of een speciaal medaillon zijn dat wel.

“Een ketting kan kapot gaan”, zegt Nelly Bolten. “Dat heeft helemaal geen zin. Als mij wat overkomt, dan is het een kwestie van seconden. Deze tatoeage is het eerste wat ze zien als ze mijn blouse openscheuren.’

Ze hoopt dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid dit soort tatoeages rechtsgeldig maakt.

Foto en reportage zijn van Omroep West.

Lees ook:Mariko Peters terug als beleidsmedewerker BuZa
Lees ook:Talkshow Catherine (Keyl) eenmalig terug bij RTL
Lees ook:Nelly Frijda op veler verzoek terug in de politiek
Lees ook:Vandaag: live meekijken in de OK bij borstreconstructies
Lees ook:Borstkanker-patiëntes vinden de mamming-rage niet leuk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>